Afbeelding

Boswerkzaamheden in De Balij

Actueel 33 keer gelezen

Pijnacker - Staatsbosbeheer start medio augustus met boswerkzaamheden in De Balij. In het bos worden populieren geoogst om ruimte te maken voor andere soorten. In het speelbos verdwijnen essen omdat die zijn verzwakt door de essentaksterfte. De werkzaamheden zorgen ervoor dat het bos veilig en gezond bos blijft. Van de ruimte die er ontstaat, profiteren soorten als bijvoorbeeld kers, eik en wilg. Bos blijft dus bos.

Het bos is van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

Veilig en gezond bos
De populierenvakken in het bos worden geoogst. De populieren maken ruimte voor andere soorten zoals bijvoorbeeld  kers. Resultaat hiervan is een meer gevarieerd bos. In het speelbos worden essen verwijderd. Door de essentaksterfte zijn de bomen verzwakt en kunnen deze voor onveilige situaties zorgen. Soorten als eik, wilg en hazelaar profiteren van de open ruimte die ontstaat. Wanneer over circa een jaar blijkt dat deze soorten zich onvoldoende ontwikkelen, plant Staatsbosbeheer op de open plekken nieuwe bomen. Gelijktijdig met de boswerkzaamheden worden bomen opgeruimd die vorig jaar tijdens de storm zijn beschadigd. Staande dode bomen blijven staan omdat deze van belang zijn voor vele dieren en planten. Om dezelfde reden blijven ook enkele boomstammen in het bos achter.

Bos blijft toegankelijk
Tijdens de werkzaamheden blijft het bos toegankelijk. Het speelbos en paden kunnen tijdelijk zijn afgesloten vanwege de veiligheid. De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind oktober. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Staatsbosbeheer oogst in deze periode omdat het in de herfst en winter te nat is in het bos. Dan is het risico op beschadiging van de bodem en paden vele malen groter.

Hollands hout
De Balij is een multifunctioneel bos; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, voor papier of  als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan de Nederlandse natuurgebieden, Staatsbosbeheer gebruikt het weer voor het bekostigen van het beheer.  Staatsbosbeheer zorgt met duurzaam bosbeheer ook voor houtproductie voor toekomstige generaties. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant