Het circus wil een act opvoeren met olifant Buba, maar dit is in strijd met lokale afspraken, zegt de Dierenpartij.
Het circus wil een act opvoeren met olifant Buba, maar dit is in strijd met lokale afspraken, zegt de Dierenpartij.

Dierenpartij niet blij met komst klassiek circus naar Pijnacker

Actueel 67 keer gelezen

Pijnacker - De Dierenpartij is op zijn zachts gezegd niet gelukkig met de aankondiging van een circus op de Sportlaan in Pijnacker. Het gaat om een zogenoemd klassiek circus met olifant Buba.

"Eind dit jaar zijn wilde dieren in het circus sowieso verboden in Nederland. Lokaal hebben we in 2012 al afgesproken om geen vergunning meer af te geven voor een klassiek circus met wilde dieren", zegt fractievoorzitter Carla van Viegen in een eerste telefonische reactie tegenover Telstar Online. "Ik snap hier dan ook helemaal niets van en ga om opheldering vragen", zo zegt ze.

De circusfamilie Freiwald wil donderdag 16 juli tot en met zondag 19 juli haar tenten opzetten op het parkeerterrein aan de Sportlaan in Pijnacker. "En als de circuswagens op het terrein staan, hoeven voorbijgangers dan ook niet raar op te kijken als er opeens een gemoedelijke olifant buiten staat. Want de ster van de show, Buba, gaat ook dit jaar weer vrolijk mee op tournee", zo meldt een woordvoerder van het circus in een persbericht" Van Viegen gaat komende week opheldering vragen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Ellendig leven in gevangenschap
De Partij voor de Dieren vindt vermaak van mensen geen rechtvaardiging om (wilde) dieren op te sluiten en om onnatuurlijk gedrag op te leggen aan een dier. In een aantal circussen worden nog steeds dieren gebruikt om kunstjes uit te voeren. Deze dieren ondergaan veel leed. De trainingsmethoden, de huisvesting en het constante reizen van plaats naar plaats maken dat circusdieren een ellendig leven leiden in gevangenschap. De optredens met dieren geven een verkeerd voorbeeld aan het publiek voor wat betreft de omgang met en de waarde van dieren. Bovendien is er vanaf 15 september 2015 is er een landelijk verbod voor circussen met wilde dieren.

Van Viegen wil van het College weten of er een vergunning is verleend en zo ja, waarom de gemeente dan hiermee ingaat tegen haar eigen vastgestelde beleid. In de 'Beleidsregels Evenementen Pijnacker-Nootdorp 2014' staat namelijk vermeld dat alleen circussen die geen wilde dieren in hun shows gebruiken, in aanmerking komen voor een evenementenvergunning. Deze beleidsregels zijn niet voor niets opgesteld en dienen als leidraad voor het wel of niet verlenen van een vergunning voor een evenement in de gemeente

Fractievoorzitter Carla van Viegen: "De Partij voor de Dieren is verbouwereerd over het bericht dat er een circus met wilde dieren naar Pijnacker-Nootdorp komt. Indien de gemeente een vergunning heeft verleend, vinden wij dat de vergunning moet worden ingetrokken. Mensen doen er sowieso verstandig aan niet naar een circus met wilde dieren te gaan, omdat wilde dieren niet thuishoren in het circus en het gepaard gaat met veel dierenleed."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant