Het piratenschip aan de Zaan is erg populair onder kinderen. Foto: Martijn Mastenbroek
Het piratenschip aan de Zaan is erg populair onder kinderen. Foto: Martijn Mastenbroek

Gemeente: piratenschip blijft op de Zaan

Actueel 557 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Naar aanleiding van een incidentje tussen wat jongeren en een buurtbewoner aan de Zaan in de wijk Koningshof, heeft onze redactie vragen gesteld aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

De vraag rijst of het grote speeltoestel in de vorm van een piratenschip eigenlijk wel thuishoort op het relatief kleine stukje grond. In de wijk Keijzershof werd onlangs besloten een speeltoestel te verplaatsen naar een meer geschiktere locatie. Daarnaast komen aan de Zaan niet alleen kleine kinderen, maar strijken in de avonduren ook oudere jongeren neer.

Is de gemeente van mening dat het grote piratenschip een passend object is op de kleine groenstrook, gesitueerd tussen twee woningen? Hoe luidt de overweging?
"De speelplek aan de Zaan is in april 2012 opnieuw ingericht tijdens herinrichting Koningshof fase 4. Bij de keuze van het speeltoestel is rekening gehouden met de grootte ervan. Ook is gekeken naar de doelgroep waarvoor de speelplek bedoeld is (0 tot 12 jaar). Op basis hiervan is de gemeente van mening dat het speeltoestel prima past op de locatie. Tijdens het participatieproces zijn door een naaste bewoner zorgen geuit over de vermindering van zijn privacy. Naar aanleiding hiervan is het schip verder van de erfgrens geplaatst en is langs de erfgrens meer groen geplaatst met een afschermende functie."

Is de gemeente bekend met overlast en wat is daar in het verleden voor actie op ondernomen?
"De speelplek in de oude situatie had een zeer beperkte speelwaarde. Door de herinrichting heeft de speelplek meer speelwaarde gekregen waardoor de aantrekkingskracht is vergroot. Er werd overlast ervaren door het 'normale gebruik' van de speelplek door kinderen van 0-12 jaar. De ketting van de loopbrug naar de boot toe maakte bij dit gebruik teveel lawaai. Hier is samen met de leverancier een oplossing voor gevonden in de vorm van een touw door de ketting. De laatste overlastmeldingen die te maken hadden met jongeren, dateren van circa drie jaar geleden. Hier is toentertijd actie opgenomen vanuit het driemensschap (wijkmanager, wijkagent en jongerenwerker). Zij hebben contact gezocht met jongeren die overlast veroorzaakten en bezochten de plek regelmatig."

Wat is het nut en de noodzaak van een zogenoemd 'schapenhek' dat zorgt voor harde klappen wanneer hangjeugd de plek verlaat?
"Het hek staat aan het einde van de speelplek om te voorkomen dat kleine kinderen bij het water kunnen komen. Jongeren kunnen wel bij het water komen om bijvoorbeeld te vissen. Het is geen toegangshek voor de speelplek. In het verleden heeft bij het water een ander hekwerk gestaan, dat afsluitbaar was met een sleutel. Meerdere bewoners hadden hier een sleutel van. Het nieuwe hek vervult dezelfde functie, maar hierbij is het openbaar gebied toegankelijk gehouden voor iedereen."

Is het bij de gemeente bekend dat er een grote aanzuigende werking is opgetreden vanuit de wijk Keijzershof en er op bepaalde tijden een soort luidruchtig attractiepark ontstaat tussen de woningen?
"Het is inderdaad zo dat de speelplek aan de Zaan aantrekkelijk is voor kinderen uit Keijzershof. Dat is op dit moment vooral toe te schrijven aan het feit dat de nieuwbouwwijk nog niet af is. We verwachten dat dit veel minder wordt wanneer het wijkpark Keijzershof af is."

Is een verplaatsing (zoals onlangs in Keijzershof met de brandweerwagen) een optie? Bijvoorbeeld naar de MFA?
"Een verplaatsing van het speeltoestel is niet aan de orde."

Wat gaat de gemeente concreet aan het probleem doen?
"De gemeente neemt de problemen mee in het driemensschap waarin de wijkmanager, wijkagent en jongerenwerker deelnemen. Zij kunnen overlast van jongeren aanpakken. Het gebruik van de speelplek door kinderen tot 12 jaar ziet de gemeente als normaal gebruik. De overlast die ervaren wordt van het klaphekje kan eenvoudig worden opgelost door bijvoorbeeld een geluiddempend element te bevestigen aan het hekje."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant