Het betrokken projectbureau wil de exacte vindlocatie nog niet prijsgeven.
Het betrokken projectbureau wil de exacte vindlocatie nog niet prijsgeven.

Mogelijk schedel Van Oldenbarnevelt opgegraven

Actueel 42 keer gelezen

Pijnacker - Bij de bouw van bedrijvenpark Boezem II in Pijnacker is naar alle waarschijnlijkheid een grote historische vondst gedaan. Dit meldt een projectmedewerker van Boezem Oost aan onze redactie.

Tijdens graafwerkzaamheden stuitte men begin februari op een schedel. In het kader van gedegen archeologisch onderzoek en het historische belang, is de vondst lange tijd stil gehouden. Naar verluidt gaat het om de schedel van Johan van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt was raadpensionaris van de Staten-Generaal tijdens de Tachtigjarige oorlog en werd na een dubieus strafproces geëxecuteerd.

Volgens de historische overlevering zou het hoofd van Van Oldenbarnevelt na zijn onthoofding op het Haagse Binnenhof, zijn begraven in de buurt van Berkel. De stoffelijke resten zijn echter nooit teruggevonden. DNA-gegevens van een verre nazaat moeten woensdag uitsluitsel geven of de gevonden schedel ook echt van Van Oldenbarnevelt is.

Richard III
De vondst is niet helemaal uniek. In 2012 werden onder een parkeerplaats in het Engelse Leicester de overblijfselen van koning Richard III gevonden. Onlangs werd hij herbegraven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant