Afbeelding

Bert van Alphen benoemd als jeugdombudsman Den Haag

Actueel 116 keer gelezen

Pijnacker - Bert van Alpen is zojuist door de gemeenteraad in Den Haag benoemd als jeugdombudsman Den Haag. Dat meldt een woordvoerder aan Telstar Online.

Bert van Alphen (1954) was van 2012 tot 2014 wethouder Welzijn, Sociale zaken en Zorg in Pijnacker-Nootdorp en voorzitter van de GGD Haaglanden. Van 2006 tot 2010 was Van Alphen wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie in Den Haag. Ook heeft hij ruime ervaring in het onderwijs. De ingangsdatum van de benoeming van Bert van Alphen is voorzien op 1 april 2015.

"Het is een eer om als eerste jeugdombudsman van Den Haag aanspreekpunt te worden voor Haagse jongeren en hun ouders. Van hen te horen waar, of en hoe het nog niet zo lekker loopt na bijvoorbeeld de invoering van het nieuwe (gemeentelijke) jeugdzorgbeleid. Waar zij tegen aanlopen wanneer ze een beroep doen op de gemeente. De Haagse jeugd heeft niet alleen recht op goede en adequate zorg, maar vooral ook recht op serieuze aandacht. We gaan daar samen met de medewerkers voor zorgen", aldus Bert van Alphen.

Decentralisatie jeugdzorg
Met de nieuwe Jeugdwet is per 1 januari 2015 de rijkstaak voor de jeugdzorg  overgeheveld naar de gemeenten. Dit maakt deel uit van het zogenaamde 3D-traject (drie decentralisaties). De doelstelling van de overheveling naar de gemeenten is dat de jeugdzorg efficiënter en effectiever kan worden ingericht. Deze opgave betekent dat de jeugdzorg op een andere wijze georganiseerd wordt. 

Gemeentelijke ombudsman en jeugdombudsman Den Haag
De ombudsman behandelt klachten over diensten van de gemeente en over het handelen van personen die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. De jeugdombudsman, tevens plaatsvervangend ombudsman, behandelt klachten die over de jeugdzorg gaan en heeft net als de ombudsman een zelfstandige en onafhankelijke positie.

Uit de krant