Afbeelding

Verkiezingen - ChristenUnie bezoekt alle zestig gemeenten in Zuid-Holland, en in Pijnacker veehouderij Gravesteijn

Actueel 436 keer gelezen

De ChristenUnie Zuid-Holland heeft in de aanloop naar de verkiezingen van 18 maart een uitdagende campagnetour opgezet. Gedurende twee weken worden kris-kras door de provincie tal van organisaties, ondernemingen en festiviteiten bezocht. Van verslavingszorg tot natuurorganisatie en van melkveehouderij tot onderwijsinstelling. 

Waar de ChristenUnie Zuid-Holland precies de pijlen op richtte in een gemeente werd bepaald in samenspraak met de lokale afdeling. En zo deed de tour woensdagmiddag 4 maart ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan. 

De kandidaten bezochten het melkveehouderijbedrijf van de familie Gravesteijn aan de Oude Leedeweg 25. Daarbij waren Statenlid en lijsttrekker Chris Schaapman en de kandidaten Wilco Scheurwater (nummer 2) en Jacco Schonewille (nummer 4) van de ChristenUnie aanwezig. 

Waterschap
Ook een tweetal kandidaten van de CU-SGP-lijst voor het waterschap Delfland schoven aan. Eén van deze kandidaten is Harm Roeten (nummer 2), woonachtig te Pijnacker en de andere kandidaat is het gemeenteraadslid Rob van der Welle (nummer 13). 

In het waterschap Delfland is op dit moment geen vertegenwoordiging van de ChristenUnie of SGP. Maar dat kan nu veranderen. Op 18 maart kunt u niet alleen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland maar ook voor het bestuur van het Waterschap een ChristenUnie-SGP kandidaat stemmen.

Met dit bezoek van kandidaten van zowel de Provinciale Staten als ook het Waterschap Delfland werd duidelijk dat deze twee bestuursorganen elkaar aanvullen en versterken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de punten van veiligheid en natuurbehoud.

De kandidaten van beide organisaties zetten zich in voor betrouwbaar bestuur, waarbij ze oog hebben voor de schepping, vanuit het oogpunt dat we niet de eigenaar van deze wereld zijn en dat we verantwoording willen afleggen over ons handelen.

Een belangrijk punt voor de ChristenUnie in onze provincie is de veiligheid: bescherming tegen het water en voldoende waterberging; we willen droge voeten houden! Een ander belangrijk punt is het openhouden van het landschap waarin goede keuzes gemaakt worden met boeren, natuurorganisaties, maar ook voor toerisme en recreatie. We willen koeien zien, maar ook kunnen varen, zwemmen, wandelen of fietsen door de natuur. 

Temidden van steden
Pijnacker-Nootdorp is een dorp dat  midden in een agrarisch gebied ligt, met vier steden rondom ons. Tussen ons dorp en de steden rondom is destijds een strook grond aangewezen  wat aansloot bij de landelijk ingestelde Ecologische Hoofdstructuur, bij ons beter bekend als de Groen Blauwe slinger. Dit gebied is nu overgeheveld naar de provincie. Het heet nu Groenzoom en wordt beschermd en beheerd  door de provincie, samen met waterschap van Delfland. De lokale veehouders willen graag op basis van agrarisch natuurbeheer het onderhoud gaan doen. Ze kennen het gebied en zijn in staat om met elkaar efficiënt het gebied te beheren en te onderhouden. De ChristenUnie juicht dat toe en vindt dat de diverse kernwaarden, natuur, water, recreatie en agrarisch gebruik, heel mooi worden verenigd zijn in het gebied waar agrariër Dirk Gravesteijn zijn boerenbedrijf voert.

Het bezoek aan Dirk Gravesteijn zou drie kwartier duren, maar dat werd zomaar anderhalf uur. Hij ging in de stal temidden van de koeien uitgebreid in op de manier waarop hij zijn bedrijf runt. Met alleen het veehouderijbedrijf is het niet mogelijk om het jonge gezin goed te onderhouden. Zijn vrouw brengt via haar eigen baan letterlijk de boodschappen naar binnen en zelf doet hij naast het veehouderijbedrijf ook loonwerk in de omgeving. Al met al een druk maar wel heel afwisselend bestaan. 

Als instanties zoals gemeente, provincie en hoogheemraadschap goed en flexibel meewerken, dan moet het mogelijk zijn het bedrijf in stand te houden, in combinatie met agrarisch natuurbeheer en wellicht ook wat recreatie- en horeca-activiteiten. De nabijheid van heel veel mensen biedt volop mogelijkheden, ook educatie in de vorm van schoolklassen en andere groepen die op excursie komen.

De 36-jarige veehouder begrijpt heel goed dat je in een verstedelijkt gebied geen grootschalige veehouderij kunt plegen. De familie Gravesteijn was in 2014 honderd jaar actief met veehouderij in Oude Leede. Als het aan Dirk ligt, komen daar nog heel wat jaren bij. Een open gebied met levendigheid in de vorm van grazende koeien, dat is de moeite waard om in stand te houden. De ChristenUnie en de SGP werken daar graag aan mee. 

Lasergun en internet 
Er zijn veel te veel ganzen in Nederland en ook in onze regio. Dirk Gravesteijn vertelde dat als hij niks doet de kans bestaat dat een groep ganzen de grasoogst van twee maanden zomaar even naar binnen werkt. 

Met een lasergun houdt hij ze dagelijks op afstand. De ChristenUnie is voor een oplossing van het probleem langs meerdere wegen; afschieten is één deeloplossing maar dat is niet voldoende. Je moet ook andere mogelijkheden benutten zoals het prikken van de eieren. Hoe dan ook moet het aantal ganzen worden verminderd. 

Een ander probleem is traag internet in de buitengebieden. Ook daar wil de ChristenUnie wat aan doen en gelukkig ook andere partijen. Voor vitale economisch sterke buitengebieden is efficiënt internetgebruik essentieel. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant