Afbeelding

Verkiezingen - Monique de Veld van het CDA: "Uitgaan van de eigen kracht van mensen"

Actueel 207 keer gelezen

Twaalf jaar heeft Monique de Veld zich met hart en ziel ingezet voor de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. Dit in combinatie met de zorg voor een gezin met drie opgroeiende kinderen, allemaal meisjes, Jasmijn van zeventien, Eveline van vijftien en Sophie van bijna negen. 

Ze heeft het in de campagnetijd altijd druk met van alles, omdat juist in die periode altijd twee van de dochters jarig zijn. Gelukkig vangt echtgenoot Paul ook veel op. 

Monique de Veld-Van Hassel is al heel lang met volle overtuiging lid van het CDA, een echte gezinspartij in haar ogen die uitgaat van de eigen kracht van mensen en hun organisaties, verenigingen, enzovoort. Zelf probeert zij daar ook haar steentje aan bij te dragen.

"De politiek ofwel de overheid hoeft zich niet overal mee te bemoeien maar wordt wel geacht een situatie scheppen waarin de mensen zelf aan de slag kunnen. Pas als het echt nodig is, moet je als overheid aansturen en bijsturen. Zo heb ik er altijd in gestaan, in de gemeenteraad en straks ook in de provincie. Het is hetzelfde als met de zorg: zo lang mensen voor zichzelf kunnen zorgen, is dat het beste en zodra ze dat niet meer kunnen moet je ze helpen."

Er zijn mensen die de provincie als tussenlaag niet meer nodig vinden, maar Monique gelooft heilig in het huis van Thorbecke uit 1848. "Het gelaagde systeem van Rijk, provincie en gemeenten staat voor mij nog steeds als een huis. De provincie is nodig als schakel tussen Rijk en gemeenten maar ook als overkoepelend bestuursorgaan boven de gemeenten in een provincie. Met alleen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kom je er niet." 

"Vaak wordt gezegd dat de provincie ver van de mensen staat. Toch is dat in Pijnacker-Nootdorp niet het geval. Denk maar aan de provinciale wegen, zoals de N470. Maar ook aan de omvangrijke groengebieden die in de afgelopen 25 jaar zijn aangelegd in onze gemeente, ook voor de omgevende steden; de provincie heeft daar een belangrijke hand in gehad. Nu draagt de provincie ook nog een groot deel van de kosten van het onderhoud van die gebieden." Ze heeft haar visie op tal van onderwerpen uiteengezet in zeven weblogs, die op op de site van het CDA zijn geplaatst.

In de gemeenteraad ging Monique de Veld graag aan de slag met concrete onderwerpen als duurzame energie-ontwikkeling in de vorm van aardwarmte. Ook was ze hartstochtelijk pleitbezorger voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik bij jongeren. Ze organiseerde bijeenkomsten op scholen waar leerlingen en deskundigen met elkaar in de slag gingen. 

Onderwerpen waar Monique straks in de provincie mee aan het werk gaat, zijn opnieuw duurzame energie, bijvoorbeeld windenergie, en goede groenvoorzieningen tussen vitale dorpen en leefbare steden. "Ik ben er van overtuigd dat we een kwalitatief goede provincie nodig hebben; een bestuursorgaan met slagkracht. Een verantwoorde maar duidelijke economische ontwikkeling, met volop oog voor de belangen van de land- en tuinbouw, dat is voor mij ook een belangrijk punt. Gelukkig groeit de werkgelegenheid weer. Werkloosheid is een afschuwelijk verschijnsel, zeker onder jeugd. Heb je een mooie studie gedaan, kom je niet aan de slag", aldus Monique die staat te popelen om bij de Provinciale Staten met hart en ziel aan het werk te gaan. Twintig tot dertig uur per week, dat was bij de gemeenteraad ook altijd zo ongeveer de tijdsbesteding. 

Monique heeft alle bewondering voor raadsleden en statenleden die er ook nog een baan naast hebben, maar zij is blij dat echtgenoot Paul de kostwinner is en dat zij zich helemaal op de politiek en openbaar bestuur kan richten. 

"Ik ga me voor honderd procent inzetten. Het CDA staat achter u en wij staan voor het CDA", aldus Monique de Veld die van huis uit het bestuurswerk als het ware heeft meegekregen. Haar vader Peter van Hassel was wethouder in Tilburg en later burgemeester van Margraten in Limburg. Natuurlijk voor het CDA; die partij zit deze mensen in het bloed."

Monique staat op een mooie elfde plaats op de lijst en is ervan overtuigd dat het CDA zo veel stemmen gaat halen dat ook Monique kan plaatsnemen in de bankjes van de Provinciale Staten. Ze rekent daar op én op de stemmen van heel veel inwoners van Pijnacker-Nootdorp.

Foto gemaakt door: Edward Delanoy, Keizerskroon fotografie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant