Teun kroop in 1969 over deze luchtbrug het Maagdenhuis binnen.
Teun kroop in 1969 over deze luchtbrug het Maagdenhuis binnen.

Vitamin-man Teun de Vries volgt bezetting Maagdenhuis op de voet

Actueel 207 keer gelezen

Amsterdam/Pijnacker - Op 17 mei 1969 bezetten studenten ook al het Maagdenhuis aan het Spui. Ondernemer Teun de Vries van de bekende Vitamine Store op het Raadhuisplein in Pijnacker, deed ook mee aan het protest. Hij studeerde destijds aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hij klom via de tuin achter de universiteitsbibliotheek de Lutherse kerk binnen, van waar een luchtbrug naar het naastgelegen Maagdenhuis liep. "De geschiedenis herhaalt zich", zegt hij. "Volledig verkrampt door hoogtevrees heb ik toen die provisorische luchtbrug genomen", zegt hij bij het bekijken van beelden van toen.

De huidige situatie kent veel overeenkomsten, maar ook verschillen, zo vindt hij: "Alleen al het optreden van de politie. Dat ging er in 1969 wel een stuk harder aan toe." De Vries verwacht overigens niet dat het bestuur opstapt: "We hebben inmiddels overal een poldermodel voor gekregen, dus zal er hier ook wel een compromis worden gezocht."

Bekijk hieronder de beelden van de eerste bezetting van het Maagdenhuis en misschien spot je wel ergens een rebelse Teun op de luchtbrug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant