Ook de wegenbelasting graag.
Ook de wegenbelasting graag.

PvdD wil afschaffing hondenbelasting

Actueel 106 keer gelezen

Pijnacker – De Partij voor de Dieren in Pijnacker Nootdorp heeft op 27 november 2014 tijdens de besluitvormende raadsvergadering een wijzigingsvoorstel ingediend om de hondenbelasting af te schaffen. Hondenbelasting is niet meer van deze tijd en de Partij voor de Dieren vindt dat de hondenbelasting een oneigenlijke manier is om aan overheidsinkomsten te komen.

Al sinds de middeleeuwen wordt er hondenbelasting geheven. Oorspronkelijk werd de hondenbelasting ingevoerd om de overlast van met name van zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid er in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, gelegenheid om transportbelasting te kunnen heffen.

De hondenbelasting mag door gemeenten worden geheven op grond van artikel 226 van de Gemeentewet. Er is echter geen verplichting tot het heffen van hondenbelasting. In een aantal Nederlandse gemeenten wordt al geen hondenbelasting meer geheven en de Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp dit voorbeeld volgt.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft aangegeven dat de heffing gerechtvaardigd is om hondenspeelveldjes en afvalbakken te plaatsen. De kosten hiervoor wegen echte bij lange na niet op tegen de inkomsten, waardoor er veel geld naar de algemene middelen vloeit. De Partij voor de Dieren wil niet dat de hondenbelasting een ‘melkkoe’ voor de gemeente is en heeft daarom een voorstel ingediend om de hondenbelasting af te schaffen.

Uiteindelijk stemde alleen Leefbaar Pijnacker-Nootdorp voor, waardoor het voorstel niet werd aangenomen. Opvallend was dat Gemeentebelangen, die de afschaffing van de hondenbelasting nota bene in haar verkiezingsprogramma heeft staan, tegen het voorstel stemde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant