Foto's: archief
Foto's: archief

Goed nieuws voor verenigingen in nood

Actueel 72 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Gisteravond vond bij de gemeente de evaluatie plaats van de start van het Stimuleringsfonds. Vanaf komend jaar krijgen verenigingen op cultureel terrein geen subsidie meer van de gemeente.

Door onze politiek correspondent

In juni 2013 is besloten om voor 2014 subsidies te halveren en met ingang van 2015 geheel te stoppen. In plaats van het jarenlang gangbare subsidiesysteem, waar meer dan 60 verenigingen gebruik van maakten, is er voor komende jaren een fonds in het leven geroepen, het zogenaamde Stimuleringsfonds. Hieruit kunnen verenigingen alsnog proberen om subsidie te verkrijgen.

In 2013 kregen alle verenigingen op cultureel terrein zo'n 350.000 euro en voor 2015 kan het Stimuleringsfonds 212.000 euro verdelen. Tot nu toe zijn er slechts 18 aanvragen geweest, waarvan er drie zijn afgewezen en er 15 zijn toegekend. Het toegekende bedrag aan de gelukkigen bedraagt in totaal 84.028 euro en is er voor 2015 dus 127.972 euro over. Goed nieuws voor verenigingen in nood! Van de ruim 60 verenigingen die nu nog subsidie genieten, heeft slechts een kwart een aanvraag voor komend jaar ingediend. Hoe komt dit dat er zo weinigen een aanvraag indienden?

Duidelijk werd dat er mogelijk een misverstand bestaat bij bestaande verenigingen over de voorwaarden tot toewijzing. Deze zijn aanmerkelijk anders dan men voorheen gewend is. Het doel van het Stimuleringsfonds is om particulier initiatief (zowel nieuw als bestaand), waar vrijwilligers actief zijn, te ondersteunen ten behoeve van jeugd van 0 tot en met 23 jaar, mensen met een beperking en/of kwetsbare inwoners. Bevordering van sociale cohesie staat hoog in het vaandel. De subsidie is bedoeld voor activiteiten. Deze zijn echter niet strak vast omlijnd.

Zo voldoet bijvoorbeeld Jeugdland moeiteloos aan de voorwaarde terwijl bekende koren niet per definitie aan die criteria voldoen, tenzij deze bijvoorbeeld een uitvoering voor gehandicapten doen.Wie subsidie wil, doet er verstandig aan een aanvraag in te dienen. Voor vragen kunt u bij de gemeente contact opnemen met Leonie van Nielen of Sjoerd van der Sluis, tel.14015. Aanvragen gaat via dit formulier.

De drastische wijziging van subsidiëren zorgde destijds in mei 2013 voor protestmarsen en de nodige politieke reuring. Ook in mei dit jaar had dit nog politieke gevolgen. Zo lijkt er vooraf aan deze bezuinigingsslag meer paniek te zijn dan op het moment dat er geen cent meer lijkt te worden gegeven. De decembermaand kan uiteindelijk voor veel verenigingen dus ook een feestelijke maand worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant