Foto: Denise Quik
Foto: Denise Quik

Onderzoek 380 kV: "Sorry, tijdgebrek"

Actueel 60 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Raadslid Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief heeft vorige week aan de bel getrokken bij wethouder Jaap van Staalduine. De politica vraagt zich af waar het rapport blijft van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, oftewel het RIVM dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke stralingsgevaren van het 380 kV-tracé.

Tot haar stomme verbazing kreeg Van de Gevel te horen dat men nog niet aan het schrijven van het rapport is toegekomen. “Reden: tijdgebrek en zaken met een hogere prioriteit”, zo schrijft Van Staalduine.

Volgens diverse actiecomités zorgt de hoogspanningsverbinding niet alleen voor ontsiering van het landschap, maar is er ook een gezondheidsrisico voor omwonenden. Zwitserse onderzoekers toonden een statistisch verband aan tussen wonen nabij hoogspanningslijnen en sterftegevallen als gevolg van Alzheimer. Wie langer dan vijftien jaar binnen een straal van 50 meter van hoogspanningslijnen woont, loopt een twee keer zo groot risico om te overlijden aan Alzheimer. Daarmee staat overigens niet vast dat elektromagnetische straling Alzheimer veroorzaakt. Er kunnen andere redenen zijn voor de pieken in de statistieken. 

Buitenlands onderzoek wijst daarnaast op een mogelijk verhoogd risico op het krijgen van leukemie bij kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. In gebieden waar de magnetische veldsterkte hoger is dan ergens tussen 0,2 en 0,5 microtesla is er mogelijk sprake van een verhoogd risico op kinderleukemie. Kinderleukemie is kinder bloedkanker. Een vreselijke ziekte waar kinderen (als ze sowieso genezen) vaak restverschijnselen aan overhouden. De 380KV-lijn die hier ligt heeft een waarde tussen de 0,3 en 0,5 microtesla dus een verhoogde kans.

Op grond van deze onderzoeken heeft IARC, het International Agency for Research on Cancer, een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, de magnetische velden rond hoogspanningslijnen als 'mogelijk kankerverwekkend' gekwalificeerd.  De VROM-nota "Nuchter omgaan met risico's" (ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) legt als doel vast dat er zo weinig mogelijk nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen worden blootgesteld aan magneetvelden van hoogspanningslijnen.

  • Het traject loopt van het hoogspanningsstation Wateringen, via een bovengrondse verbinding langs de rijksweg A4 naar het opstijgpunt bij Tanthof in Delft. Hier gaat de 380 kV verbinding ondergronds verder door het gebied van Oude Leede, Delfgauw en Pijnacker tot aan het opstijgpunt naast de N470 bij Pijnacker Zuid.

Het RIVM heeft daarom in opdracht van het rijk in december 2012 een eerste meting (0-meting) uitgevoerd, dus voordat er spanning op de hoogspanningslijn staat. De tweede keer werd gemeten nadat de lijn in gebruik is genomen. “Het publiceren van het rapport zal plaatsvinden enkele maanden nadat het veldwerk is uitgevoerd. Dat zal dus tegen het einde van 2013 of begin 2014 zijn”, zo liet een woordvoerder van de gemeente destijds weten.

  • Hanneke van de Gevel kreeg te horen dat men nog niet aan het schrijven van het rapport is toegekomen.

“In januari van dit jaar hebben we bij het RIVM nagevraagd hoe het staat met de rapportage. Men was in die tijd nog druk bezig met de interpretatie van de gegevens. Daarna moest het rapport nog worden opgesteld en een intern proces doorlopen, dus alles bij elkaar zou het zeker nog een paar maanden duren”, begint Van Staalduine zijn e-mail aan Van de Gevel. “In april hebben wij nog eens navraag gedaan bij het RIVM. Men was nog niet aan het schrijven van het rapport toegekomen. Reden: tijdgebrek en zaken met een hogere prioriteit. Publicatie mogelijk eind van de zomer. Nu, begin juli, nog eens contact opgenomen. Het RIVM laat weten -met oprechte excuses- dat het rapport nog niet geschreven is, om dezelfde redenen als hierboven. We moeten dus nog even geduld hebben. Het rapport komt er zeker en wordt openbaar, inclusief een begrijpelijke samenvatting”, aldus de wethouder.

  • Wethouder Jaap van Staalduine: "We moeten dus nog even geduld hebben."

Hanneke van de Gevel vindt het onbegrijpelijk dat het onderzoek wegens ‘tijdgebrek’ wordt uitgesteld: “Het is fijn dat de wethouder mij gelijk geeft, maar ik zie liever onderzoeksresultaten. Het gaat hier immers om de gezondheid van onze inwoners. Jonge inwoners zijn nog kwetsbaarder voor elektromagnetische straling. De wethouder moet wat mij betreft meer druk op de ketel zetten”, zo laat ze in een telefonische reactie weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant