Afbeelding

Mooie weer keert terug

Actueel 34 keer gelezen

Pijnacker - Vanochtend kwam het vooral in het zuiden, midden en westen van het land tot verschillende wolkbreuken met onweer, waarbij er in zes uur tijd plaatselijk meer regen viel dan er normaal in de hele maand juli. Vanaf morgen kan de boel echter weer een beetje opdrogen, want volgens MeteoGroup is het vrij zonnige zomerweer op zijn retour.

Gedurende maandagochtend ‘regende’ het meldingen van overlast door de grote neerslagsommen. Diverse waarnemers uit het land meldden rond het middaguur al waarden tussen 50 en 100 mm en ’s middags kwam een enkeling daar zelfs nog ruimschoots boven. De hoogste waarden die door hen gemeten zijn, kwamen uit Noord- en Zuid-Holland en Brabant. Plaatselijk viel er zelfs meer dan 140 millimeter binnen 6 uur, terwijl het nog volop doorregende. Het officiële neerslagrecord voor Nederland is 208 millimeter, gemeten in Voorthuizen op 3 augustus 1948.

Omrekenen in emmers
Om een idee te krijgen hoe veel dit is, kunnen we de volgende rekenmethode gebruiken: 10 mm regen is 1 volle emmer (10 liter) water per m². Dat wil dus zeggen dat wanneer er 100 millimeter is gevallen er 10 emmers water per vierkante meter zijn gevallen. Zetten we deze neerslagsommen af tegen de normalen voor de maand juli, dan wordt al snel duidelijk dat er op diverse plaatsen meer is gevallen dan er normaalgesproken in de hele maand valt, namelijk tussen 65 en 95 millimeter.

Mooie weer keert terug
Na regen komt echter zonneschijn en na het wegtrekken van nog een laatste regen- of onweersbui in de omgeving van Limburg wordt het morgen vervolgens meest droog en breekt ook regelmatig de zon door. De temperaturen lopen volgens MeteoGroup bovendien snel op naar 22 tot 27 graden. Dit houdt vervolgens enkele dagen aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant