Afbeelding

(Slot) Wat de nieuwe burgemeester weten moet

Actueel 13 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De afgelopen weken heeft Telstar Online aandacht besteed aan een beknopt overzicht van politieke gebeurtenissen van de afgelopen 12,5 jaar. Hoe krijgt onze nieuwe burgemeester Francisca Ravestein in het kort een beeld van onze plaatselijke politiek? Telstar Online heeft haar een handje geholpen.

Deel 9 (slot): Het Forum, een verrijking voor de democratie?

Het slot van deze serie betreft ook een blik op de toekomst. In de negen delen probeert Telstar Online op beknopte wijze een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van het wel en wee van de plaatselijke politiek van de afgelopen 12,5 jaar. Natuurlijk is het goed om eens stil te staan bij 'onze' politieke verhoudingen en voor de nieuwe burgemeester, Francisca Ravestein, is dit een schitterend overzicht waarmee zij hopelijk sneller raakt ingewerkt. De eerste aflevering was exact een maand geleden, op haar eerste werkdag.

Wat de redactie opgevallen is, is dat er weinig commentaar geleverd werd op de artikelen. We beschouwen dit als een compliment. Slechts drie commentaren ofwel aanvullingen verschenen in de afgelopen acht afleveringen!

En toen een lezer twee dagen geleden aangaf dat hij de 'verloren' Raad van State-uitspraak uit 2012 miste, kunnen we aangeven dat we enerzijds niet compleet kunnen zijn en keuzes moeten maken en anderzijds een klankbord willen zijn voor wat de bevolking bezighoudt. Voor uw herinnering: wethouder Van Staalduine (D66) werd teruggefloten met betrekking tot verplicht meebetalen van tuinders aan de Verlengde Komkommerweg. 

Er is geen peil op te trekken voor welk politiek onderwerp de lezer daadwerkelijk interesse toont. Zo bleek bijvoorbeeld in mei 2011 dat het bericht over de bezuinigingen met als gevolg minder service in Nootdorp en Delfgauw 'slechts' 2300 bezoekjes op te leveren. Slechts zes commentaren kwamen op het forum. Een item dat juist veel stof deed opwaaien, waren de blockers op de Nieuwkoopseweg, die ertoe leiden dat er veel verkeer als sluiproute geweerd wordt. In 2008 gaf dit nog maar 20 reacties
In 2011 werd de discussie heviger. Zo kwamen 63 commentaren op het forum op een artikel dat maar liefst 4600 maal bekeken werd.In 2012 werd dit opnieuw nieuws, dit keer met 4500 views en 40 reacties op het artikel. In 2013 kwam de verkeerssituatie op de Nieuwkoopseweg na een waterlek opnieuw in het nieuws. De discussie lijkt echter steeds grimmiger te worden. Zo was het dus het buurtschap Noukoop dat zorgde voor een enorm gevoelige discussie en vele views over een politiek beladen onderwerp.

Als er een politiek item veel bekeken is, dan is het wel de zogenaamde 'bonnetjesaffaire' in september 2013. Ruim 13.000 bezoekjes leverde het op. In aflevering 8 van deze serie is hier al aandacht aan geschonken. Echter bovenstaande aantallen verbleken bij de 1 april grap van dit jaar, die meer dan 61.000 views opleverden en zelfs landelijk nieuws werd. Wie had kunnen verwachten dat juist politiek voor zulke scores kan zorgen... 

Telstar Online wil ook de veelvuldig reagerende forumleden bedanken: Pino uit Pinoland, TomTommie, Gemeentebehang, Jan., Pijnackeraar, Gewoonmezelf, MvW, Harry van de Sunweb, Rechtsendirect, Columbus en de vele anderen die ook regelmatig reageren, natuurlijk ook bedankt!Tevens een speciale vermelding voor politici die veelvuldig onder eigen naam(!) deel namen aan het forum: Nico Oudhof en Hanneke van de Gevel. We hopen dat u allen van deze serie genoten heeft (ook al reageerde u dit keer niet) en in de toekomst nog steeds deel uit blijft maken van het forum. De serie is misschien schrikken geweest voor de grote partijen VVD en PvdA en de lokale partijen Gemeentebelangen, Eerlijk Alternatief en LPN, daar zij regelmatig niet altijd even positief voorkwamen in de serie. Voor de nieuwe burgemeester is het van belang te weten waar eventuele fricties en gevoeligheden uit kunnen voortkomen.

Bij deze spreken wij de wens uit dat alle 12 politieke partijen hun standpunt ten aanzien van een 'issue' kenbaar willen maken. Een mooi streven als het zomerreces van de gemeenteraad voorbij is. Op deze wijze is verscheidenheid in het politieke spectrum ook helder en niet alleen in verkiezingstijd.
Niet alle gemeenten rondom ons dorp beschikken over een vergelijkbaar medium als Telstar Online.

Bij de start in 2007 besteedden wij slechts af en toe aandacht aan politiek en anno 2014 vrijwel wekelijks.

  • Deel 1 Toename aantal partijen, wat valt het meeste op en landelijke media
  • Deel 2 Een stroeve start
  • Deel 3 Hoe IJsland de politiek in onze gemeente beïnvloedde...
  • Deel 4 Ali B. zal zich Pijnacker-Nootdorp nog lang herinneren
  • Deel 5 Wachtgeld, op wie of wat wordt er eigenlijk gewacht?
  • Deel 6 Afval loont, maar voor wie?
  • Deel 7 Burgemeester, verguisd en geliefd?
  • Deel 8 Relletjes en incidenten

Uit de krant