Afbeelding

(Deel 2) Wat de nieuwe burgemeester weten moet

Actueel 65 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De komende weken besteedt Telstar Online aandacht aan een beknopt overzicht van politieke gebeurtenissen van de afgelopen 12,5 jaar. Onze fusiegemeente Pijnacker-Nootdorp bestaat sinds 1-1-2002. Hoe krijgt onze nieuwe burgemeester Francisca Ravestein in het kort een beeld van onze plaatselijke politiek? Telstar Online helpt een handje.

Deel 2: Een stroeve start

Waar kwam toch opeens die advertentie vandaan, die met twee pagina's groot eind oktober 2001 in de Telstar stond?



Op 7 november 2001 waren er gemeenteraadsverkiezingen en een week ervoor stond de bovenstaande advertentie in de Telstar met een negatief stemadvies: VVD Nee. De advertentie was ondertekend door een groep (doorgaans VVD-stemmers, waaronder ondernemers en middenstanders), die z'n onvrede uitte over een beslissing van het bestuur van de VVD. Wat was de aanleiding? In Pijnacker had de VVD een stevige vinger in de pap met twee wethouders: Paul Goud en Henny Bos. Door de fusie met de gemeente Nootdorp moest er een kandidatenlijst samengesteld worden van raadsleden uit zowel Pijnacker als Nootdorp.

Het bestuur van de VVD wenste rekening te houden met de gevoeligheden van zo'n fusie opdat Nootdorp, als het kleinere dorp, niet achtergesteld zou worden of zich zou voelen door Pijnacker. Vandaar dat het voorstel van het bestuur van de VVD was om de Nootdorpse kandidaat Van Haagen lijsttrekker te maken en een Pijnackerse kandidaat op de tweede plek te zetten: Henny Bos. Dit viel echter verkeerd bij Bos, die zich terugtrok. De steunbetuiging aan Bos en Goud ging echter gepaard met een anti-VVD stemadvies. Zo luidde het onderschrift waarbij VVD de afkorting was van Ver Voorbij Daadkracht. Het effect loog er niet om: de VVD raakte drie zetels kwijt en het CDA won er juist drie.
De fusie tussen de gemeenten Pijnacker en Nootdorp bracht dus verdeeldheid binnen de VVD teweeg. Ook in 2014 is het 'onrustig' binnen deze partij.

Met de fusie moest er ook rekening gehouden worden met gevoeligheden. Welk gemeentehuis gaat nu gebruikt worden, dat in Pijnacker of in Nootdorp? Gelijk het Europees Parlement, dat geldverslindend gebruik maakt van Brussel en Straatsburg, werd er besloten dat beide panden in gebruik bleven; raads -en fractievergaderingen vonden plaats in Nootdorp en in Pijnacker kwam het gehele ambtenarenapparaat. Wel bleef het servicepunt in tact zodat paspoorten, geboorteaangiften e.d. gewoon in de Dorpsstraat afgehandeld konden worden. Totdat dit vorig jaar sloot. Het Raadhuis in Nootdorp staat al jaren te koop, maar er is nog steeds geen gegadigde gevonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant