Foto: Jonathan de Bruin (archief)
Foto: Jonathan de Bruin (archief)

Vier jaar cel geëist tegen brandstichter

Actueel 58 keer gelezen

Den Haag - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft 4 jaar celstraf geëist tegen een 64-jarige man die op zondag 5 mei 2013 in de Prins Hendrikstraat in Pijnacker brand stichtte in zijn eigen huis en bij een huis in dezelfde straat.

De man zou uit zijn huis gezet worden wegens een uit de hand gelopen jarenlange burenruzie. De bewuste zondag was hij alleen thuis en hoorde hij de buren praten. "De stoppen gingen door. Toen heb ik bepaalde handelingen verricht, die leidde tot een brandstichting", zo verklaarde hij vrijdag tegenover de rechter.

Hij pakte meerdere jerrycans met benzine en sprenkelde deze onder andere leeg op de eerste verdieping en stak de vloeistof aan. "Ik schrok zelf wat voor effect het had: ik dacht wegwezen hier. Ik heb deur dicht getrokken en ben weggegaan."

De rechter vroeg of de man zelf vond dat hij te ver was gegaan. Daarop zei hij: "Toen was het al te laat. Ik sloeg door en ik weet niet meer wat ik doe dan." Ook was de dorpsgenoot naar eigen zeggen onder invloed van alcohol: "Er stond een fles Bacardi. Die was helemaal leeg, hoorde ik achteraf. Maar hij was niet vol toen ik hem open maakte. Ik wist niet meer wat ik deed." 

Hij pakte vervolgens een steen, een emmertje met benzine en liep naar het huis van de buren verderop in de straat. Hij gooide de steen door de voorruit en de brandende emmer er achteraan. "Ik heb er niet bij stilgestaan dat er mensen in huis waren", vertelde hij. Hij sprong na zijn daad op de fiets en reed naar een vriend, daar zag hij op de lokale nieuwssite Telstar Online wat hij had aangericht. Later op de avond gaf hij zichzelf aan bij de politie.

In tegenstelling tot verhalen in de buurt heeft de man geen strafblad en stond hij in zijn vriendenkring en bij familie bekend als een sociale man. Ook reed hij lange tijd op de Dierenambulance. De advocaat van de man is dan ook van mening dat juist zijn cliënt het slachtoffer is van de hele situatie.

De officier van Justitie rekent de man zijn daad toch zeer ernstig aan: "Het was een wraakactie, dat blijkt ook uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum", zei de Officier. Het OM houdt wel rekening met het feit dat er een slepende burenruzie aan vooraf is gegaan waar niet alle feiten meer van te achterhalen zijn, ook speelt de leeftijd van de man een rol bij de strafeis: "Toch is het OM van mening dat een straf van aanzienlijke duur gepast is: 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar", aldus het OM. De verdachte kreeg van de rechter het laatste woord: "Waarom? Het had zo gezellig kunnen zijn", zei hij enigszins overmand door emoties.

Gezien alle begrijpelijke emoties in deze zaak en heftige reacties op eerdere berichten hebben wij besloten het woord in deze over te laten aan de rechter tijdens de uitspraak op donderdag 10 april en is er geen mogelijkheid om te reageren op het artikel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant