Afbeelding

Reactie bureauchef op boete dame (80)

Actueel 57 keer gelezen

Pijnacker - Een 80-jarige Nootdorpse kreeg onlangs een prent van 227 euro. Naar eigen zeggen deed de dorpsgenote verkeerstechnisch niets verkeerd en vindt ze vooral de afhandelingen vreemd: mevrouw werd naderhand pas gebeld door de constaterende diender.

Bureauchef Ronald den Hertog van politiebureau Pijnacker-Nootdorp laat in een reactie tegenover onze redactie het volgende weten:

"Voorzover mogelijk is het gewenst om de overtreder staande te houden en het gesprek / bekeuring aan te gaan. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk, denk aan voorbij rijdend verkeer terwijl je een opdracht hebt uit te voeren en er geen tijd is of dat de verkeerssituatie zich hier eenvoudigweg niet voor leent. Ook deze situatie voor het politiebureau zou hiervoor in aanmerking kunnen komen."

"Voorzover de bestuurster na het incident niet is uitgestapt duurt een dergelijke verkeersgedraging niet langer dan luttele seconden. In die tijd kan eea prima door de politie/anderen worden waargenomen maar ontbreekt de tijd voor staandehouding. Kennelijk was de situatie, ondanks dat er geen aanrijding heeft plaatsgevonden, toch dermate ernstig dat de collega proces-verbaal heeft opgemaakt. Even opbellen naar betrokkene is een charmante optie maar is ook niet altijd mogelijk of zelfs noodzakelijk. Een boete van 227 euro is kostbaar en zal niemand prettig vinden. Dat is ook de reden dat zorgvuldig met bekeuringen wordt omgegaan. De hoogte van dit boetebedrag geeft zeker aanleiding om verweer te voeren, lees je beklag bij de verbalisant te doen om hem/haar op andere gedachten te brengen. Het is mij niet bekend of betrokkene dit heeft gedaan."

"De tip die ik wil meegeven is dat de rechtsmiddelen van de burger bij een bekeuring niet zijn uitgeput maar dat de officier van justitie over de verdere vervolging gaat. Ben je het er niet mee eens dan kun je de zaak laten voorkomen. In deze casus wordt de gedraging niet ontkent maar meer als normaal gevonden. Ik wil juist dergelijke situaties in het verkeer (waarbij het net goed gaat) niet bagataliseren door maar te veronderstellen dat dit ‘normaal’ is in het verkeer. Het komt zeker vaker voor maar dan loop je toch het risico een proces-verbaal te krijgen. Juist door dit soort gedragingen ontstaan de ongelukken immers. Als ik je vraag concreet moet beantwoorden dan komt het inderdaad vaker voor dat geverbaliseerd wordt zonder staandehouding."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant