Foto: Ed Smits
Foto: Ed Smits

Zuil bij begraafplaats moet weg!

Actueel 111 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Dorpsgenoot Coen schreef ons onderstaande brief over de nieuwe reclamezuil die sinds kort prominent bij de entree van de begraafplaats aan de Oudeweg is geplaatst.

"Rijdend van Nootdorp naar Pijnacker over de Noordweg zie ik bij het binnenrijden van Pijnacker, het vertrouwde en meer dan overduidelijke officiële blauwe bord met “PIJNACKER” en daaronder “Gemeente Pijnacker-Nootdorp”. Maar dan opeens een bord met verlichte letters waarop zoiets als “Welkom in de Gemeente Pijnacker” stond. Blijkbaar bedacht door een ambtenaar die nog in het verleden leeft. Het is de PLAATS Pijnacker en de GEMEENTE Pijnacker-Nootdorp. Ach, ik ben ook ambtenaar geweest en fouten kunnen we allemaal maken, die zijn om te herstellen. De laatste keer las ik op het reclamebord iets over inbraak of zo, maar de complete tekst kon ik zo snel niet lezen. Ik let liever op het verkeer. Niet op alle slakken zout leggen zeg ik tegen mezelf.

Het nieuwe flitsende reclamebord liet me niet los. Er was toch eerder een informatiebord voor zoekende bezoekers. Waar is dat informatiebord? Dat blijkt aan de achterkant te zitten. Heb je je auto geparkeerd dan moet je om de reclamepaal heenlopen om de gewenste informatie te vinden. Ach ja, zo komt de reclame langer in beeld. En brengt het mogelijk meer geld op.
Geld, … Had er niet wat bespaard kunnen worden op die mooie sterren in de Kruisweg en Hogeveenseweg. Ze zijn prachtig, maar behalve ondoelmatig ook nog uitermate onevenwichtig gesitueerd op de kruispunten. En als je aan komt rijden zie je er niets van. Kon dat niet wat eenvoudiger? Ik wil niet veel zeggen, maar in dit gebied is langzamerhand goud in de grond gestopt. Ik lijk wel een zure oude man... Ik schrik er van.

Ik heb altijd gezegd oud te willen worden, maar niet zuur. En dat laatste blijkt toch een stuk lastiger dan ik dacht.

Nog een keer met de auto naar Pijnacker en weer terug. Bij de begraafplaats is ook zo’n verlicht reclamebord geplaatst. EN NU KNAPT ER IETS BIJ ME.
Als ik er langs rijd moet ik vaak denken aan de mensen die ik heb gekend en daar liggen. Soms zie ik een auto staan van iemand die ik ken. Die bezoekt het graf dus. En zonder zelf het graf te bezoeken gaan mijn gedachten dan weer terug. Ik ben eerlijk: soms rijd ik er ook gedachteloos aan voorbij.
Maar dat is nu niet meer mogelijk. Heeft de gemeente het in zijn hoofd gehaald ook hier, in niemandsland, halverwege Pijnacker en Nootdorp , zo’n lichtend reclamebord (met op de achterkant dan wel wat informatie) neer te zetten. Onvoorstelbaar! Kijk naar het prachtige hek van de begraafplaats dat met veel inspanning tot stand is gekomen. En onze lieve gemeente verziekt dit voor een paar centen met een ordinaire reclamepaal. Onbegrijpelijk!

Deze reclamepaal is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Was ik een twitteraar dan zou ik een volksopstand hebben ontketend. Helaas, ik twitter niet, maar geniet van mijn kinderen en kleinkinderen en ben als voormalig ambtenaar al een aantal jaren twee morgens in de week rekenopa op een basisschool. Leuk werk. Hoop dat het met terugwerkende kracht ook meetelt als de gewenste (nee, verplicht is het niet, zeggen ze) participatiebijdrage wordt opgelegd aan mij, mijn vrouw of één van mijn kinderen als een van ons ooit in de bijstand komt. Inderdaad, ik word toch steeds zuurder.

Lieve mensen, steun mij die reclamepaal bij de begraafplaats weg te krijgen. Hoe weet ik niet.
Eerlijk gezegd zie ik het helemaal niet zitten om dat zelf te doen. Misschien wil iemand anders het op zich nemen, Nou ja ik zeg A en moet nu ook B zeggen. Soms moet je of je wil of niet in het diepe springen. Ik doe dat nu. Wie volgt mij?"

Reactie gemeente Pijnacker-Nootdorp
"De oude stadsplattegronden, die sterk gedateerd waren, zijn vervangen. De oude borden bevatten alleen een kaart.

De nieuwe zijn (op tactische plaatsen) voorzien van een lichtkrant. Die is bedoeld om mensen te informeren over bepaalde zaken. Dit kan zijn een campagne over inbraken (zoals nu door de politie) en informatie over evenementen of wegafsluitingen.

Op de Oudeweg stond een ‘oude’ plattegrond bij de molen. De bewoner daartegenover (die met een lichtbak naast zijn raam werd geconfronteerd) maakte daar bezwaar tegen. Verder gaf het Hoogheemraadschap van Delfland geen toestemming om de elektriciteitskabel in de dijk te leggen. De enige andere plaats die ervoor in aanmerking kwam, is bij de begraafplaats. Hier is al een parkeermogelijkheid, dus zonder veel aanpassingen hadden we een alternatief, zonder dat het iemand hinder oplevert. De tekst op de kast aan de Noordweg kon eerder niet worden aangepast door een kapotte modem, maar dat is inmiddels hersteld.

Dat stadsplattegronden aan de achterzijde zitten is gangbaar. Adverteerders betalen nu eenmaal om zichtbaar te zijn. De kasten zijn niet van de gemeente, maar van Suurland die deze palen beschikbaar heeft gesteld. De gemeente betaalt alleen stroomkosten en kan wel de tekst op de lichtkrant bepalen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant