Afbeelding

Geen inzage besteding ambtstoelage

ma 29 apr 2013, 11:45 Actueel

WOB-VERZOEK Pijnacker-Nootdorp - De gemeente Pijnacker-Nootdorp geeft geen inzage in de besteding van de ambtstoelage van het college. Onze redactie deed vier weken geleden een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur).

De wethouders ontvangen naast hun salaris een ambtstoelage, ofwel een onkostenvergoeding. Het gaat bij een voltijd wethouder om 641,14 euro per maand. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt een speciale handreiking waarin precies staat waarvoor de vergoeding is bedoeld. Bijvoorbeeld vakliteratuur, een stropdas, een bosje bloemen of bureauartikelen.

Simpele vraag
“Ik wil graag weten of deze onkostenvergoeding ook daadwerkelijk volledig wordt uitgegeven aan onkosten. Het is immers een fors bedrag dat ook nog eens losstaat van de gezamenlijke collegepot, waar reiskosten en zakenlunches kunnen worden gedeclareerd”, zegt redacteur Martijn Mastenbroek van Telstar. “En indien het bedrag niet wordt opgemaakt, wordt het restbedrag dan weer teruggestort? Een vrij simpele vraag toch?” Mastenbroek stelde eerder vragen over de ambtstoelage, maar kreeg geen heldere antwoorden. Hij diende daarom een WOB-verzoek in, maar kreeg maandag wederom nul op rekest.

Niet verplicht
De gemeente laat weten dat over de besteding van de ambtstoelage geen verantwoording hoeft worden afgelegd en dat er ook geen administratie wordt bijgehouden. “De gemeente is volgens vaste jurisprudentie niet verplicht documenten die er niet zijn, te vergaren, te bewerken of op te stellen”, zo laat de secretaris van het college weten. Mastenbroek schrijft op Twitter dat hij geen genoegen neemt met de beantwoording en zich beraadt op vervolgstappen.

Uit de krant