Afbeelding

Vogels slachtoffer vuurwerk?

Actueel 60 keer gelezen

Pijnacker - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland laat via een persbericht weten dat de flora en fauna mogelijk zwaar beschadigd kunnen worden door het massaal afsteken van vuurwerk met Koninginnedag. In Pijnacker-Nootdorp zal de 30ste geen vuurwerk worden afgestoken, op 5 mei echter wel.

De PvdD meldt dat het gebruik van vuurwerk in natuurgebieden, vooral tijdens de broedtijd, erg schadelijk kan zijn voor vogels, planten en andere dieren. “Doordat de kans groot is dat dieren hierdoor verstoord worden, kunnen ze zwaar gestresst raken of in het ergste geval zelfs hun nest verlaten en niet meer terug komen”, vertelt fractievoorzitster van de PvdD Carla van Viegen. Ook laat ze weten dat het afsteken van vuurwerk in natuurgebieden in strijd kan zijn met de Flora- en Faunawet. Zoals onlangs bleek in Weesp.

Koningslied
De partij van Carla overweegt zelf overigens geen gang naar de rechter om het afsteken van vuurwerk te verbieden. Ze wil vooral de gemeenten erop wijzen hoe schadelijk dit voor de natuur kan zijn. Heeft Carla een alternatief voor vuurwerk tijdens Koninginnedag? “Men kan natuurlijk massaal het Koningslied gaan zingen”, grapt de politica.

Ballonen
We vroegen vervolgens de mening van voorzitter Gerco Veltrop van de Oranjevereniging Pijnacker. Hij zegt dat bij een evenement als dit er altijd wel op een bepaalde manier overlast zal zijn, maar zij dit wel proberen te beperken. Ze staan dan ook open voor alternatieven en zullen hier volgend jaar goed over na gaan denken. Dit geldt niet alleen voor het vuurwerk op 5 mei, maar ook de ballonenzee boven het Raadhuisplein met Koninginnedag. Ballonen zijn immers ook schadelijk voor het milieu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant