Nico Oudhof, Francine van der Jagt, Leo Suijker en Kees van der Kraan.
Nico Oudhof, Francine van der Jagt, Leo Suijker en Kees van der Kraan.

Ex-wethouders al aan de slag?

Actueel 298 keer gelezen

DOSSIER WACHTGELD Pijnacker-Nootdorp - Als gemeentelijk bestuurder heb je in Nederland bij ontslag recht op wachtgeld. Dit geldt ook als je zelf besluit de ambtelijke stropdas aan de wilgen te hangen. Vroeger kreeg je de zak met belastingcenten voor het leven mee, tegenwoordig is de duur in totaal drie jaar en twee maanden én geldt er tevens een sollicitatieplicht.

Onze redactie maakte een rondje langs de velden en informeerde naar de status van voormalige werkpaarden: Nico Oudhof, Francine van der Jagt, Kees van der Kraan en Leo Suijker.

Nico Oudhof
PvdA-man Nico Oudhof diende op 4 december 2012 aan het begin van de raadsvergadering zijn ontslag in. Sindsdien maakt hij gebruik van de wachtgeldregeling. Oudhof ontvangt tot en met 5 maart 2016 om precies te zijn: 5467,65 euro bruto per maand. De sollicitatieplicht geldt voor Oudhof vanaf 5 april 2013. Is hij al druk bezig met het bestoken van bedrijven en staat zijn CV al op Monsterboard.nl? Woordvoerster Ester Weststeijn van de gemeente Pijnacker-Nootdorp: “Op verzoek van de heer Oudhof is het begeleidingstraject dat hoort bij de sollicitatieplicht eerder gestart dan 5 april 2013. Dit traject hebben wij uitbesteed (dat is wettelijk verplicht). Wij hebben nog geen tussenrapportage ontvangen, dus deze informatie is niet bekend.” Oudhof is onlangs een adviesbureau gestart, het is een beginnetje, maar hij krijgt niet louter positieve reacties: “Heeft meneer Oudhof al zijn eerste opdrachten binnen als zzp-er? Waar anderen grote (financiële) risico's moeten nemen als ze voor zichzelf beginnen, kunnen wachtgeld-politici er jaren over doen om een klantenbestand op te bouwen. Oneerlijke concurrentie tegenover andere beginnende zzp-ers en het kost de samenleving ook nog eens een vracht onnodig wachtgeld. Toch?”, zo schrijft een zelfstandige op Telstar Online. Bij nieuwe inkomsten uit het adviesbureau wordt zijn wachtgeld overigens wel lager.

Van der Jagt
Op 23 april 2012 heeft Francine van der Jagt van GroenLinks haar ontslag ingediend. Sindsdien maakt ook zij gebruik van de wachtgeldregeling. Welk bedrag wordt momenteel aan Francine van der Jagt maandelijks uitgekeerd? We vroegen het na bij de gemeente: het gaat om 4860,14 bruto per maand. De grote vraag is natuurlijk: heeft Francine van der Jagt inmiddels al serieus gesolliciteerd? Ester Weststeijn: “Het begeleidingstraject dat hoort bij de sollicitatieplicht hebben wij (volgens de wettelijke regels) uitbesteed. Mevrouw Van der Jagt voldoet aan haar wettelijke sollicitatieplicht. Tot op heden heeft zij nog geen passende (full- of parttime) baan gevonden. Mevrouw Van der Jagt loopt momenteel ‘stage’ bij de gemeente Zoetermeer. Daarmee doet zij werkervaring op die de kans op een reguliere arbeidsplaats vergroot. Het gaat om een onbetaalde, parttime en tijdelijke werkervaringsplaats, zónder gevolgen voor de wachtgeldregeling en mét behoud van de sollicitatieplicht. Het wachtgeld eindigt in het geval van Van der Jagt per 23 mei 2014.”

Suijker en van der Kraan
Welke oud-bestuurders maken momenteel nog meer gebruik van een (aanvullende) wachtgeldregeling? Ook daarin is de gemeente transparant: het gaat om Leo Suijker (PvdA) en Kees van der Kraan (CDA), het tweetal wordt aangevuld tot en met 27 mei 2016. Beide heren hebben overigens wel weer inkomsten uit andere werkzaamheden die ze zijn gestart na hun wethouderschap. Suijker is werkzaam bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Van der Kraan is als onderwijsbestuurder aan de slag gegaan. “Uiteraard worden hun nieuwe inkomsten aan ons opgegeven en verrekend met de wachtgelduitkering. De wachtgelduitkering is daardoor lager geworden”, zo weet Weststeijn.

Update 26 april 11.02 uur
Oud-wethouder Francine van der Jagt heeft een baan. Dit meldt een woordvoerster van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Francine gaat vier dagen per week aan de slag als beleidsmedewerker Werk, Zorg & Inkomen bij de gemeente Zoetermeer. Haar wachtgeldregeling wordt hiermee aanzienlijk naar beneden gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant