Afbeelding

HUUR HOFNAR OPGEZEGD DOOR RUIF

Actueel 190 keer gelezen

BREKEND Pijnacker - Het lokale jeugd- en jongerenwerk moet binnen Pijnacker op zoek naar een nieuwe locatie. Verhuurder Stichting de Ruif heeft gisteravond de huurovereenkomst voor het pand aan het Truckerplein met de veelbesproken "Hofnar" opgezegd. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp die in handen is van onze redactie.

De stap is uiterst opmerkelijk omdat het jongerenwerk, die de ruimte op de eerste verdieping huren via de gemeente van Stichting de Ruif, volgende maand juist een opening had gepland. Na een grote brand twee jaar geleden, is de bovenzaal van het jongerencentrum geheel verbouwd en vrijdag 10 mei zou dan ook de grote opening plaatsvinden. Stichting Ruif trekt gezien de actuele situatie nu echter de stekker uit de overeenkomst.

De enige reële optie
Voorzitter Marc de Haan van Stichting de Ruif legt uit: “Gezien de huidige plannen van de gemeente met betrekking tot het subsidiebeleid voor de komende jaren dreigt het doel van de Ruif in gevaar te komen, omdat de Trucker de huur niet meer zal kunnen opbrengen. De enige reële optie die wij zien om hier verandering in te brengen is de huuropbrengst van andere huurders te verhogen zodat er financiële ruimte ontstaat om de huur van de Trucker te kunnen verlagen. Om die reden hebben wij de huurovereenkomst (*) met de gemeente opgezegd per 1 mei 2014. Dat geeft ons de vrijheid om op zoek te gaan naar een huurder die bereid is een marktconform bedrag te betalen voor de ruimte die geboden wordt.”

Dit is niet de weg
“Wij zijn van mening dat we alles in het werk moeten stellen om de Trucker te behouden voor Pijnacker en de huidige en toekomstige jeugd. De Trucker en vele andere vergelijkbare instellingen zijn de basis die ervoor zorgen dat Pijnacker een gemeenschap is en niet gewoon een verzameling huizen die dicht bij elkaar staan. De bijdrage die deze instellingen leveren aan de gemeenschap maar vooral ook aan de ontwikkeling van vele jongeren generatie na generatie is groot en gaat de kosten die ermee gemoeid zijn ver te boven. Wij hopen dus dat de Raad inziet dat dit niet de weg is die Pijnacker-Nootdorp moet inslaan”, aldus De Haan. 

Wethouder is verrast
Desi Beans, stafmedewerker van het lokale jeugd- en jongerenwerk is door onze redactie gebeld om een reactie, maar wil op geen enkele vraag antwoord geven: “Geen commentaar”, zo zegt hij als we toch doorvragen. 
Verantwoordelijk wethouder José van Egmond laat weten: "Ik ben verrast door de brief. De brief is woensdagavond 17 april om kwart voor twaalf binnengekomen. Ik wil de brief eerst inhoudelijk goed bekijken en daarna contact opnemen met stichting De Ruif als onze partner. Voor de goede orde: de contacten met stichting de Ruif waren en zijn altijd constructief."

Zaak op scherp
De gemeente is voornemens om na 2015 bij zo’n zestig particuliere instellingen het subsidiebedrag op nul te zetten. Ook de Trucker wordt geraakt. Het Cultuurplatform in Pijnacker-Nootdorp luidde deze week al de noodklok tijdens een zogenoemd cultureel café. De politiek bleef tot nu toe enigszins op de achtergrond, maar met deze stap van Stichting de Ruif lijkt de hele zaak op scherp te zijn gezet.

Nieuwe start
Inloopcentrum de Hofnar zorgde in het verleden voor veel overlast. Een nieuw team jongerenwerkers hoopt op een positieve doorstart door onder andere de leeftijdsgrens te verlagen en strenge regels te hanteren. Eerder dit jaar werd opmerkelijk genoeg een grootse opening ook al op het laatste moment afgelast.

De gemeente huurt de bovenzaal, voor het jeugd- en jongerenwerk, vanaf 2003 en de huur bedraagt nu € 668 per maand (het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd). Voor zowel de verhuurder als de huurder geldt een opzegtermijn van één jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant