Afbeelding

Verknal het niet voor dieren!

Actueel 10 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Traditiegetrouw roept de Dierenbescherming Haaglanden ook dit jaar alle feestvierders op om tijdens de jaarwisseling rekening te houden met dieren. Vuurwerk is voor veel dieren erg angstaanjagend.

Ze horen het niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen vooral niet wat al dat lawaai, de kruitgeur en felle lichten betekenen. Daardoor levert Oud en Nieuw vaak veel stress op voor huisdieren. Met wat handige tips is veel leed te voorkomen.

Uit ervaring blijkt dat het gevaar van in paniek rakende dieren niet denkbeeldig is. Huisdieren lopen weg en verwonden zich of raken zoek. Maar ook angstreacties komen veel voor. Vooral honden zijn erg bang voor de knallen en zoeken veelal een schuilplaats onder de tafel of bank. Deze vervelende gevolgen van de feestelijke jaarwisseling zijn goed te beperken. Belangrijk is dat eigenaren en verzorgers van dieren tijdens de jaarwisseling extra goed op hun dieren letten.

Een paar praktische tips: Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit. Wees terughoudend met het gebruik van medicatie en geef dit alleen in overleg met de dierenarts. Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. Controleer of het huisdier zijn naamkokertje nog om heeft of zorg dat het dier is gechipt en geregistreerd zodat ze snel en makkelijk teruggevonden kunnen worden. Zorg dat er tijdens het afsteken van vuurwerk tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft.

Geeft buitendieren een veilig onderkomen. Scherm een buitenhok af met natte lappen in verband met verdwaald vuurwerk. Haal dieren die buiten gewend zijn niet zomaar binnen, de overgang van de kou naar warmte kan funest zijn. Vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond met het oog op overgebleven vuurwerk. Houd extreem angstige katten nog even binnen.

"Tot slot doen we een beroep op ieders fatsoen om vuurwerk niet dicht in de buurt van dieren af te steken. Met deze oproep hoopt de Dierenbescherming dat de eerste dagen van 2013 ook voor dieren prettig verlopen", aldus Henny Greven van de Dierenbescherming.

Uit de krant