Afbeelding

AckersWoude helemaal op de schop

Actueel 22 keer gelezen

Pijnacker - Na anderhalf jaar studeren en onderhandelen is er een totaal nieuwe situatie ontstaan bij de ontwikkeling van AckersWoude, een woonwijk met ongeveer 1.300 woningen die is gelegen tussen Klapwijk en bedrijventerrein De Boezem. De oude contracten met de ontwikkelaars ABB en Schouten De Jong zijn ontbonden en de volledige regie ligt nu bij gemeente.

De ontwikkeling van AckersWoude zat muurvast en de grondexploitatie was intussen meer dan tien miljoen euro negatief, zo valt vandaag te lezen in weekblad Telstar/Eendracht. Het ‘breekpunt’ was dat ABB en Schouten De Jong voorjaar 2010 aangaven dat ze niet meer konden voldoen aan de verplichting om vanuit de bouwexploitatie acht miljoen euro beschikbaar te stellen voor het betalen van de voorzieningen in de wijk.

Er volgde een taai onderhandelingstraject van ongeveer anderhalf jaar, dat volgens Van Haagen toch een heel goed resultaat heeft opgeleverd. Er was al een uitgewerkte structuurschets voor AckersWoude. Die blijft op de achtergrond wel in beeld, maar is feitelijk van de baan. Op plekken waar bijvoorbeeld gestapelde bouw gepland stond, kunnen twee-onder-één-kap-woningen komen en andersom. Het speelveld ligt volledig open.

Het gemeentebestuur heeft overigens met vetverwerker Van der Kooij BV aan de Klapwijkseweg een overeenkomst gesloten, waarbij het bedrijf uiterlijk eind 2013 uit Pijnacker weg is. De risico’s van de grondsanering worden gedekt door een particuliere saneerder, zo laat de gemeente weten. Door de ontwikkeling van AckersWoude kunnen Oliveo Handbal en manege het Blauw Gele Vendel niet aan de Monnikenweg gevestigd blijven. Oliveo gaat naar Keijzershof, maar voor het BGV is nog geen nieuwe plek gevonden. In Telstar/Eendracht vandaag het complete verhaal.

Uit de krant