Peter van Haagen en Hanneke van de Gevel.
Peter van Haagen en Hanneke van de Gevel.

Vraagtekens achter bezoek Van Haagen

Actueel 92 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het houdt de gemoederen flink bezig, de tocht van wethouder Peter van Haagen naar IJsland. Samen met vijftien andere lokale overheden heeft Pijnacker-Nootdorp de handen ineen geslagen om de verloren miljoenen terug te krijgen. Er worden vraagtekens geplaatst achter zijn bezoek.

?De uitspraak in deze zaak zal de toon zetten voor de vorderingen die wij hebben als gemeente?, schrijft Van Haagen op zijn blog. ?Hebben wij nu wel of geen voorkeurspositie? Dit is belangrijk, omdat een voorkeurspositie een verschil van miljoenen euro?s kan betekenen. Het is een kwestie van voor- of achterin de rij staan als men de miljoenen teruggeeft.?

Heeft bezoek nut?

Een deel van de oppositie vraagt zich af wat het nut is van zijn gang. Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief zette gister op Twitter al de nodige vraagtekens achter zijn bliksembezoek. Voor de raadsvergadering donderdagavond heeft Van de Gevel naar eigen zeggen de vragen al klaarstaan. De kern van deze vragen gaat over de concrete opbrengsten die zijn bezoek wel of niet oplevert.

Betrokkenheid en verantwoordelijkheid

Van Haagen zelf meldt dat het vooral om betrokkenheid en verantwoordelijkheid gaat. Het is een tegenovergestelde houding dan wat in de tijd van de verloren miljoenen in het politieke landschap heerste. De toenmalige wethouder werd toen door een minderheid van de Raad van passiviteit beschuldigd. Daar is nu geen sprake van.

IJsland-miljoenen

Zoals bekend heeft Pijnacker-Nootdorp nog 12 miljoen euro uitstaan in IJsland. De accountants van de gemeente gaan er nog steeds van uit dat rond de 75 procent van dat geld terug te verwachten is. Intussen zijn er maatschappelijke dialogen aan de gang over de 7 miljoen euro die de gemeente moet bezuinigen de komende jaren. Volgens de gemeente staat de noodzaak van bezuinigen los van de IJsland-miljoenen.

Alphen aan den Rijn

Ook in andere gemeenten is dit onderwerp erg actueel. In Alphen aan den Rijn is opschudding vanwege wethouder Stan Lyczak. Hij is net als Van Haagen richting IJsland getogen om het eerste proefproces bij te wonen. In Alphen aan den Rijn vinden de fracties van SP en Nieuw Elan zijn bezoek volkomen overbodig. Radio West besteedde vanochtend tijd aan de kwestie, ook daar kwam Van Haagen ter sprake.

Peter Van Haagen woont IJslandproces bij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant