Afbeelding

Eerste gesprekken Oranjehof besloten

Actueel 113 keer gelezen

UPDATE Pijnacker - Vorig jaar ontstond behoorlijk wat commotie rondom de invulling van het Oranjehof in Pijnacker toen achttien psychiatrische en verslaafde pati?nten gehuisvest zouden worden in de oude aanleunwoningen van ?t Hofland.

De hele boel werd op de lange baan geschoven, maar onlangs is er weer gesproken over de invulling Oranjehof. Achter gesloten deuren, dat wel.

Na veel onrust in de wijken Centrum en Koningshof, werd vorig jaar het plan eerst drie maanden uitgesteld, maar een week later kwam vanuit het gemeentekantoor ineens het bericht dat de bestemmingsplanprocedure niet geldig was verlopen. De tekst en de kaarten die ter inzage waren gelegd, sloten niet aan bij het raadsbesluit op het bestemmingsplan van eind september. Het gevolg is dat de bestemmingsplanprocedure deels overnieuw doorlopen moet worden.

Ook de communicatie naar omwonenden in het voortraject bleek achteraf schandalig slecht te zijn geweest, zo erkende naderhand ook verantwoordelijk wethouder Jaap van Staalduine. Slechts en handjevol buurtbewoners had een brief gekregen over de komst van deze nieuwe wijkbewoners. Over de achtergronden van de pati?nten werd door Rondom Wonen en Fonteynenburg met geen woord gerept.

De doelgroep van Fonteynenburg past door de nieuwe situatie nu niet meer in het bestemmingsplan, en de komst van verslaafden uit Delft is dus wat dat betreft van de baan. Maar de bestemming houdt zonder twijfel in, dat ?begeleid en beschut wonen? is toegestaan daar. De vraag is dus: wat komt er nu?

De gemeente Pijnacker-Nootdorp, Rondom Wonen, stichting zorginstellingen Pieter van Foreest en een bewonerscomiteetje hebben afgelopen dinsdag met elkaar gesproken over wie of wat er in de toekomst dan wel begeleid en beschut moeten gaan wonen in de Oranjehof. ?Tijdens de bijeenkomst zijn werkafspraken gemaakt over het vervolg?, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het bewonerscomit? bestaat uit vier personen uit het gebied Koningshof, Prinsenhof en Pijnacker-Centrum. Volgens een woordvoerder van de gemeente is Fonteynenburg geen gesprekspartner in deze gesprekken.

Besloten

De bijeenkomst vond plaats achter gesloten deuren. Ook het tweede samenzijn is besloten. Pers, maar ook raadsleden zijn niet welkom.

?Volgende week wordt gesproken over ongestoord woongenot, kwetsbare doelgroepen en beschermd en beschut wonen. Daarvoor zullen partijen een voorzet leveren?, zegt een woordvoerder, die aangeeft dat het besluit om de gesprekken achter gesloten deuren te voeren ligt in het feit dat er dan ongedwongen gesproken kan worden.

Toch klinken er al geluiden uit de politiek en media over wederom een valse start, temeer omdat de vorige procedure mede spaak is gelopen door niet vanaf het begin af aan open ?n transparant te zijn en het debat breed te voeren. Woensdag 2 februari vindt het tweede gesprek plaats, ook dan blijft de deur voor pers, raads- en commissieleden gesloten.

Update: Wellicht toch pers bij tweede gesprek.

Pers welkom bij tweede gesprek Oranjehof

Begeleid en beschut wonen in Oranjehof?

Fonteynenburg van de baan door fout plan

Minimaal drie maanden uitstel Oranjehof

Zaterdag 11 december informatie-ochtend

Psychiatrisch pati?nten naar Oranjehofje

Vragen over komst pati?nten Oranjehofje

Mogelijk spoeddebat bestemming Oranjehof

Van Staalduine wil informatieavond

Commissie Welzijn / Uitzending Gemist

Open brief aan College van B en W

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant