Afbeelding

Geen plek voor weigerambtenaren

Actueel 1 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn gewetensbezwaren bij het sluiten van een homohuwelijk een overtuigende reden om een sollicitant af te wijzen. Dat blijkt uit recent onderzoek van COC Haaglanden.

Het merendeel van de gemeenten uit Stadsgeweest Haaglanden sluiten zich overigens bij deze gang van zaken aan. Voor Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Wassenaar en Zoetermeer geldt precies hetzelfde. Opvallend is dat Leidschendam-Voorburg geen apart beleid heeft en de positie van Rijswijk onduidelijk is. In de gemeente Westland is wel één weigerambtenaar werkzaam. Westland wil dat er voldoende diversiteit is onder de ambtenaren waar het gaat om gezindte.

Voorzitter Wim Rueck van COC Haaglanden geeft aan dat hij zeer tevreden is over de stand van zaken in zijn werkgebied: "Vrijwel alle gemeenten bieden geen ruimte voor weigerambtenaren. Dit is een goed signaal naar de minister dat het draagvlak voor haar beleid waar het de weigerambtenaren betreft heel snel begint af te brokkelen. Wij hopen erop dat in het hele land de weigerambtenaar binnenkort verleden tijd zal zijn."

Uit de krant