Afbeelding

Twee winkels gaan open op zondag

Actueel 11 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – Vanaf juli openen twee winkels in Pijnacker-Nootdorp structureel hun deuren op zondag. Daarmee zijn ze de eerste in de geschiedenis van zowel Pijnacker als Nootdorp.

Winkels zijn in Nederland niet helemaal vrij om hun openingstijden te bepalen. De twee winkels in Pijnacker-Nootdorp gaan daarom ook gebruik maken van de zogenoemde ‘avondwinkelbepaling’.

Winkeltijdenwet

Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is namelijk dat winkels op zondag gesloten zijn. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze wet. Zo kunnen gemeenten toestaan dat winkels op maximaal twaalf zondagen per jaar open zijn. Ook mogen gemeenten met een toeristische aantrekkingskracht zelf beslissen of winkels op meer zondagen open zijn. Zo kan het gebeuren dat in Den Haag al jaren op zondag gewinkeld wordt, en in Pijnacker-Nootdorp niet.

De avondwinkelbepaling

Een winkel kan ook gebruik maken van de avondwinkelbepaling. Op grond hiervan kan een gemeente een winkel toestaan om op zondag geopend te zijn. Daaraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo mag de openstelling pas vanaf 16.00 uur plaatsvinden en is er maximaal één ontheffing per 15.000 inwoners. De winkel mag uitsluitend, of hoofdzakelijk, eet- of drinkwaren verkopen.

Zo geschiedt het dus dat Jumbo Nootdorp vanaf 3 juli haar deuren opent op zondag. Daarnaast zal een tot dusver onbekende winkel ook in Pijnacker de lans breken.

Tegenstanders

Tegenstanders van de koopzondag vrezen voor oneerlijke concurrentie tegenover kleinere ondernemers die geen zondagpersoneel kunnen betalen. Ook hebben veel mensen principiële bezwaren tegen het winkelen op zondag, vaak met religieuze grondslag. De betreffende pionieren in Pijnacker-Nootdorp trekken zich hier in ieder geval niets van aan en bieden plaatsgenoten vanaf juli een mogelijkheid om ook op zondag te winkelen.

Uit de krant