Afbeelding

Vreugdevuren in aanbouw

vr 31 dec 2010, 17:48 Actueel

Delfgauw - De klok slaat bijna twaalf en dan zit het jaar 2010 er weer op. Traditiegetrouw wordt dit gevierd met diverse vreugdevuren in de gemeente.

Delfgauw is al jarenlang koploper met het grootste vreugdevuur. De jongens , van oorsprong veelal afkomstig uit de Noordpolder, hebben hun aanpak steeds verder geprofessionaliseerd. Zwaar materieel rijdt af en aan om pallets, kerstbomen en allerlei ander brandbaar materiaal op de groeiende stapel te plaatsen. Net na twee uur vanmiddag zijn de geluidsboxen op het terrein achter de Pottenbakkerstraat aangezet en de verwachting is dat de stapel om zes uur vanavond op het hoogste punt is. Om elf uur gaan er dertig lampionnen de lucht in en om ongeveer kwart voor twaalf gaat met behulp van lampenolie de fik in de brandstapel.

De gemeente en politie zijn de hele week, elke dag, al een kijkje komen nemen en volgens de organisatoren waren die dik tevreden. Ook Aleid Boerma, van de gemeente, spreekt van een meer dan succesvol verlopen voorbereiding dit jaar. De jongeren zijn dan ook in continu in gesprek geweest met zowel de gemeente, het jeugd- en jongerenwerk en de politie.

In Nootdorp was dit een nieuw fenomeen. Aan de Laan van Floris de Vijfde, is de stapel dan wellicht iets minder hoog dan in Delfgauw, de sfeer zit er prima in. Daar wordt alles met de hand gestapeld en is een bewaker al een paar dagen in touw om, samen met de jongens, de veiligheid te waarborgen.

Op de foto’s is te zien hoe de verschillende brandstapels eruit zien. Burgemeester Buddenberg en wethouder Van Haagen kwamen samen met het jongerenwerk een kijkje nemen en lieten zich de meegebrachte broodjes worst voor de bouwers ook goed smaken.

Klik hier voor meer foto's

Uit de krant