Vuurwerk afsteken pas 31 december 10 uur

Actueel 72 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vandaag, woensdag 29 december, is de landelijke verkoop van het vuurwerk gestart. Vuurwerk afsteken mag officieel vanaf vrijdagochtend 31 december 10.00 uur tot zaterdagnacht 1 januari klokslag 02.00 uur.

“Als de politie iemand betrapt op het afsteken van vuurwerk buiten de aangegeven periode, is diegene zijn vuurwerk kwijt en riskeert men een boete”, laat een woordvoerster van bureau Pijnacker-Nootdorp vandaag nadrukkelijk weten. Helaas kan de politie niet overal te gelijk zijn. Mocht u zien dat vuurwerk hinderlijk of gevaarlijk wordt afgestoken, spreek de persoon er dan op aan of meldt het bij de politie, luidt het advies.

“Ook wanneer u iets weet over het afsteken van illegaal vuurwerk, over opgeslagen illegaal vuurwerk in uw omgeving of over het verhandelen van vuurwerk op een niet toegestane manier kunt u contact opnemen met het bureau”, aldus de woordvoerster.

Mens en dier

Vuurwerk is leuk, spannend en mooi, maar ook hinderlijk en gevaarlijk. Vooral kleine kinderen, ouderen en huisdieren schrikken van de knallen. Veel (huis)dieren raken in deze periode zoek, omdat ze in paniek wegvluchten van de knallen. Als u vuurwerk afsteekt, neem dan even afstand als u weet dat er (huis)dieren in de buurt zijn, klinkt het verzoek van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Huisdiereigenaren wordt tevens gevraagd om hun huisdier extra in de gaten te houden en zo mogelijk binnen te houden. Doe bijvoorbeeld een (hals)band om met een adreskokertje als ze naar buiten gaan. Bent u uw huisdier toch kwijtgeraakt neem dan contact op met de Stichting Amivedi (088-0064635) of plaats een oproep op deze website. Mocht u getuigen zijn van mishandeling van (huis)dieren of het gooien van vuurwerk naar (huis)dieren meld dit dan direct bij de politie.

Afsluiten van containers

Komende dagen zal Wijkbeheer (van de gemeente) veel containers afsluiten om te voorkomen dat deze in de brand worden gestoken. “Dat is heel vervelend, maar wij rekenen op uw begrip. Aan u het verzoek om geen vuilniszakken, flessen, oud-papier en oud-plastic buiten de containers neer te zetten. Mocht u zien dat dit wel gebeurt, meldt dit dan bij de gemeente. De containers worden na nieuwjaarsnacht zo snel als mogelijk weer gebruiksklaar gemaakt”, aldus de gemeente.

Opgeslagen brandbaar materiaal

Haal zelf uw kwetsbare spullen uit uw voortuin en houd toezicht op uw en andermans spullen. Accepteer niet dat deze vernield worden. “U kunt ons ook helpen en er wat tegen doen. Ziet u de komende dagen gevaarlijk, foutief of illegaal opgeslagen brandbaar materiaal, bel dan naar de gemeente”, is het advies. Weet u iets over vernielingen , brandstichtingen of verdachte omstandigheden bel dan de politie.

Opruimen Vuurwerkresten

Vuurwerk veroorzaakt veel rommel. De gemeente voert dit jaar een campagne met als doel om de rommel op te laten ruimen door degene die het vuurwerk afsteekt. Neem uw verantwoordelijkheid en ruim zelf de rommel op en/of spreek een ander hierop aan. Dat doet toch iedereen na afloop van een feestje?

Vreugdevuren

Wilt u een groot vuur zien en graag mensen ontmoeten, ga dan naar één van de twee vreugdevuren. In Nootdorp wordt op nieuwjaarsnacht een vreugdevuur ontstoken op de hoek van de Poort en Laan van Floris de Vijfde. In Delfgauw wordt een vreugdevuur ontstoken op het bouwterrein gelegen achter de Pottenbakkerstraat.

Hulpverleners, veiligheid en geweld

De gemeente, politie en brandweer zetten in deze tijd extra personeel in om van alles te regelen in het belang van een feestelijke en veilige jaarwisseling en uw veiligheid. Geef deze functionarissen en hulpverleners dus de ruimte en hinder ze niet in hun werk. Agressie en geweld tegen hen leidt zonder meer tot arrestatie en hoge straffen. Het gooien van vuurwerk naar hulpverleners valt daar ook onder. Bent u getuigen van geweld tegen hulpverleners meldt dit dan direct via 112 (bij spoed).

“Tenslotte wensen we u een feestelijke, gezellige en veilige jaarwisseling en een heel goed, gezond en veilig 2011! Wij rekenen op u medewerking de komende jaarwisseling!”, schrijven politiebureau Pijnacker-Nootdorp en de gemeente vandaag in een gezamenlijk persbericht.

> aanmelden burgernet

Uit de krant