Vogels voelen zich thuis in Oude Leede

Actueel 41 keer gelezen

Oude Leede - Het gaat goed met de rietvogels in de Ackerdijkse Plassen, het bekende natuurgebied achter buurtschap de Oude Leede. Natuurmonumenten is hier sinds 2008 sterker in gaan zetten op bedreigde moeras- en weidevogels.

In de tellingen van broedvogels is nu al een stijging in het aantal moerasvogels te zien. Een toename van weidevogels laat nog op zich wachten.

Sinds 2008 probeert Natuurmonumenten de achteruitgang van de weide- en moerasvogels in de Ackerdijkse Plassen te stoppen. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de moerassen duurzaam behouden wordt, is een inhaalslag gepleegd. Veel jonge boompjes zijn uit het moeras verwijderd. Dit zorgt ervoor dat riet en kruiden weer de ruimte krijgen. Ook de landschappelijke openheid in het moeras neemt hierdoor toe, wat ruimte biedt aan rietvogels zoals de blauwborst en kleine karekiet.

Veel bloemen

De graslanden worden weer in samenwerking met een boer beheerd. De konickpaarden die het gebied jarenlang hebben begraasd, zijn vervangen door een meer ‘boerenbeheer’. Het doel is om het ruige aanzien van de graslanden te veranderen naar bloemrijke hooilanden. Open grasland met veel bloemen trekt namelijk weidevogels aan.

Meer rietvogels

Recent zijn de resultaten van de broedvogeltellingen van 2010 bekend geworden. Voor Natuurmonumenten is dit een moment waarop het effect van het beheer in de Ackerdijkse Plassen zichtbaar wordt. Boswachter Martijn van Schie: “Het zijn mooie resultaten voor rietvogels. De blauwborst staat met stip op één en is gestegen van zeven naar achttien broedparen. De bosrietzanger en de kleine karekiet zijn beide gestegen met tien paar. Ook de zeldzame roerdomp heeft dit jaar weer gebroed in de Ackerdijkse Plassen.”

Op de goede weg

Een toename van de weidevogels laat nog op zich wachten. De vogeltellers constateerden wel dat de grasmat zich gunstig ontwikkeld. Het aantal bloemen in de graslanden neemt toe en voor het eerst sinds lange tijd heeft een tureluur midden in de weide zijn jongen groot gebracht. “Voor Natuurmonumenten is dit een indicatie dat we op de goede weg zijn”, zegt boswachter Schie. Hij denkt dat de weidevogels door dit beheer in de komende jaren zullen toenemen. Dat is ook nodig, want de weidevogels gaan hard achteruit in Nederland.

Meer stijgingen en nieuwkomers

Uit de tellingen zijn nog meer opmerkelijke stijgers en nieuwkomers gekomen. Van Schie: “Het aantal broedende krakeenden is verdubbeld van 5 naar 10 broedparen. En een paartje bosuilen heeft de plaats ingenomen van de havik. De zeldzame snor komt voor het eerst sinds jaren weer op twee plekken in het gebied voor.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant