Zeezeilers op koers!

Actueel 311 keer gelezen

Pijnacker - Rond de elf maanden zijn ze weg uit Nederland en meer dan negen maanden bezig met hun zeilreis de wereld rond: Florian Dirkse uit Pijnacker en zijn maat/studiegenoot Arjen van Eijk.

Met een zeilboot van nog geen veertien meter lang ? het woord dertien vermijden we even ? maken ze een tocht van 25.000 mijl die tot de nazomer van 2010 gaat duren. Ze zijn eerst een paar maanden op de Antillen bezig geweest om de boot in orde te maken. In maart zijn ze vertrokken, door het Panama-kanaal de Grote Oceaan op. Intussen hebben de heren de Pacific achter zich gelaten. Eind oktober zijn ze begonnen aan hun tocht van ongeveer een maand richting Indonesi?.

Daar ziet Florian voor het eerst in bijna een jaar zijn ouders terug, pa Gert en ma Anja. Natuurlijk hebben ze wel steeds contact gehouden met elkaar: per mail, via de site thegreenmiles.nl en eventueel ook met de satelliettelefoon die ze bij zich hebben. Daar moet je niet te vaak en te lang mee bellen, omdat het een zeer prijzige aangelegenheid is. Bellen via internet ligt wat dat betreft meer voor de hand.

Tonga

Half september hebben we met Florian even via de internettelefoon gesproken. Ze waren toen een paar weken op Tonga ? dat ligt schuin boven Nieuw-Zeeland - om een aantal reparaties aan de boot uit te voeren. Die waren ontstaan door slecht weer op open zee. Ze hadden diverse malen heel slecht weer meegemaakt en moesten ?alle zeilen bijzetten? om de boot op koers te houden. ?Maar heel gevaarlijk is het nooit geweest?, zei Florian. Vrijdag 18 september stonden ze op het punt stonden om door te gaan naar de Fiji-eilanden. Vanaf Tonga een tocht van 500 mijl die in zo?n vier dagen te doen moest zijn.

De snelheid van de boot is zes tot zeven mijl uur en als je dan dag en nacht doorvaart ? vier uur op vier uur af ? dan leg je in een dag toch nog een aardige afstand af. Moet ook wel, als de totale vaart 25.000 zeemijlen lang is. E?n zeemijl is overigens 1,87 kilometer.

Groene doelen

De naam Green Miles zegt het al: Florian en Arjen varen niet zomaar voor hun eigen plezier ? al is dat natuurlijk prominent aanwezig ? maar ook voor goede groene doelen. Ze vragen aandacht voor de vervuiling van de zee, voor de opwarming van de aarde waardoor heel veel van de talloze eilanden in de Stille Oceaan gevaar lopen. ?We hebben gezien dat her en der het waterpeil van het zeewater al zodanig was gestegen dat bomen al met een deel van hun stammen onder water waren komen te staan. Natuurlijk overleven die bomen dat niet?, aldus Florian.

Ze bezoeken onderweg projecten van meerdere organisaties: van het Rode Kruis tot het Wereld Natuur Fonds. Op Bonaire heeft zijn ze drie weken gevolgd door een camerateam, dat opnames heeft gemaakt voor een documentaire over bedreigingen voor de natuur. Bij de Galapagos Eilanden zijn ze in actie geweest tegen illegale visvangst, onder meer gericht op haaienvinnen. Ook Cook Island hebben ze een project van het Rode Kruis bezocht.

Veel beleefd

Het is duidelijk dat de heren een onvergetelijke tocht aan het maken zijn en daarbij ontzettend veel beleven. Op hun blog beschrijven ze dat ze de Grote Oceaan hebben verlaten met vuurwerk dat je bij Intratuin of Verbakel niet kunt kopen. Er begon namelijk op het Teletubbie-eiland Tanna niet ver bij hen vandaan een vulkaan vrolijk vuur te spuwen, wat een schitterend schouwspel opleverde met de mooiste kleuren.

De mensen die ze tot nu toe hebben ontmoet, zijn over het algemeen extreem vriendelijk. Of ze in Azi? en later bij Afrika zo vriendelijk blijven, is nog even de vraag. Ergens in het voorjaar van 2010 zouden ze wel eens zeepiraten kunnen gaan tegenkomen. Bij Mali in de buurt en nabij de Rode Zee is het allemaal niet zo vriendelijk, maar daar zijn ze nog lang niet: eerst gaan ze na een vredig Indonesisch kerstfeest nog half Azi? langs, voorbij India en Sri Lanka. Als ze bij de Rode Zee aankomen die voert naar de Middellandse Zee, is het alweer april. We zullen proberen wat vaker dan tot nu toe via de Telstar ter berichten over de voortgang van de reis, compleet met kerstgroeten en nieuwjaarswensen!

> En verder is het allemaal te volgen via: thegreenmiles.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant