Politie: elf procent minder aangiften

Actueel 143 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het aantal aangiftes in Pijnacker-Nootdorp is de eerste zes maanden van dit jaar met elf procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat bleek vandaag, 28 oktober, tijdens de presentatie van de korpsresultaten in het Regionaal College. Bureauchef Marcel van den Bosch geeft een toelichting op de resultaten van zijn bureau. Naast de daling van het totaal aangiften is in Pijnacker-Nootdorp een stabilisering van het aantal woninginbraken te zien.

Bureauchef Marcel van den Bosch: ?Na een piek aan het begin van het jaar, zijn we blij met deze stabilisering. Hoewel het erop lijkt dat onze inspanningen in het tweede kwartaal vruchten hebben afgeworpen, gaan we nu zeker niet achterover leunen. Onze focus blijft onverminderd, des te meer omdat we uit ervaring weten dat er in de ?donkere dagen? meestal meer wordt ingebroken.? Een tegengestelde ontwikkeling is te zien op het gebied van de vernielingen en auto-inbraken. Die cijfers stegen in de afgelopen periode.

Woninginbraken gestabiliseerd

In deze eerste zes maanden van 2009 werd in Pijnacker-Nootdorp 92 keer ingebroken, precies even veel als in dezelfde periode vorig jaar. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is ??n van de snelstgroeiende in de regio. En hoewel het aantal woninginbraken de afgelopen jaren is gestegen, nam het aantal inbraken per duizend huishoudens af. De kans om slachtoffer van woninginbraak te worden, is dus kleiner geworden. ?Toch is iedere woninginbraak er een teveel? zegt de bureauchef. Bij elke inbraak wordt forensisch onderzoek gedaan en een buurtonderzoek gehouden. Om buren alerter te maken, hun hulp te vragen en preventietips te geven, wordt na een aangifte van woninginbraak ook altijd een flyer verspreid. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat na een inbraak er in de omgeving vaak meerdere volgen.

Ook deelden agenten van het bureau deze zomer tot tweemaal toe zogenoemde ?witte voetjes? uit. Ze legden deze voetjes ? met preventietips - neer in huizen met onafgesloten ramen of deuren, om bewoners alert te maken op het risico van woninginbraak. Marcel van den Bosch zegt hierover: ?De tijd waarin mensen de deur open konden laten staan als ze even een boodschap gingen doen, is helaas voorbij. Ook voor Pijnacker-Nootdorp geldt dat de grootstedelijke omgeving letterlijk en figuurlijk steeds dichterbij komt?

Lokfiets

Naast woninginbraken en vernieling, is diefstal van fietsen ??n van de drie prioriteiten van Bureau Pijnacker-Nootdorp. De afgelopen maanden is hierin flink ge?nvesteerd. Door een combinatie van acties werden inwoners van Pijnacker-Nootdorp alert gemaakt op het belang van een deugdelijk slot, en werd tevens de pakkans vergroot.

Zo hielden medewerkers van het bureau preventieacties, waarbij ze fietszadels voorzagen van opvallende dekjes om fietsers attent te maken op de noodzaak van het goed afsluiten van hun fiets. Daarnaast controleerde elke agent tijdens zijn dienst minimaal ??n ?verdachte? fiets. Als agenten bijvoorbeeld iemand zagen rijden op een fiets waarbij in het slot g??n sleutel zat, dan controleerden ze de herkomst van de fiets. Ook maakten agenten gebruik van een zogeheten lokfiets. Heel belangrijk bij de aanpak van fietsendiefstal is de samenwerking met de gemeente. Voorbeeld hiervan is de plaatsing van een goede fietsenstalling bij het station. De samenwerking op dit gebied zou nog verder uitgebouwd kunnen worden, bijvoorbeeld rondom het winkelcentrum De Parade.

Jeugd

Gezien het grote aantal jeugdige inwoners van Pijnacker-Nootdorp concentreert de politie zich nadrukkelijk op de problematiek die hiermee samenhangt. Zo is vernieling een delict dat snel geassocieerd wordt met jeugd, uitgaanstijden en ?routes. In de eerste zes maanden van 2009 kwamen 198 aangiften van vernieling binnen, een vergelijkbaar aantal met dezelfde periode vorig jaar. De gemeente heeft sinds juni op enkele locaties (rondom winkel- en jeugdcentra) een verbod op alcohol en ?sofdrugsgebruik afgekondigd. Van den Bosch: ?Dit geeft de agenten een handvat om de veroorzakers aan te pakken en daarmee de overlast te verminderen. De eerste ervaringen met dit verbod zijn positief. Er doen zich rondom die locaties minder incidenten voor.?

Een omvangrijke zedenzaak, waarbij tien meisjes slachtoffer werden van misbruik door enkele leden van een jeugdgroep, zorgde voor veel commotie. De zaak rondom deze zogenoemde ?Pijnacker-Noordgroep? is de afgelopen maanden afgerond. De vier aangehouden verdachten zitten nog vast in afwachting van de rechtszaak. Van den Bosch: ?De recherche van ons bureau heeft veel tijd in deze zaak gestoken en werkelijk alles op alles gezet om de verdachten aan te houden. Nu is het aan de rechter om de strafmaat voor deze jongens te bepalen.?

Vernielingen en auto-inbraken

Het aantal auto-inbraken en vernielingen van auto?s laat de afgelopen maanden een stijging zien. Beide delicten krijgen van Bureau Pijnacker-Nootdorp een hoge prioriteit, maar zijn lastig aan te pakken.

Uit analyse blijkt dat groepjes in een bepaalde wijk of straat auto-inbraken plegen of vernielingen aanrichten en daarna weer verdwijnen. Een aantal dagen of weken later duiken de daders op in een ander deel van het verzorgingsgebied. In de toekomst zal Bureau Pijnacker-Nootdorp zich meer gaan richten op deze groepen. Wat opvalt bij auto-inbraken is dat mensen nog steeds waardevolle spullen zichtbaar in hun auto laten liggen. ?Het enige dat een inbreker dan nog hoeft te doen is een ruitje intikken en w?g is dat navigatiesysteem of die laptop?, vertelt de bureauchef .

Deze delicten krijgen alle politieaandacht die ze verdienen, maar bij de aanpak van deze delicten is de hulp van burgers onontbeerlijk. Direct 112 bellen vergroot de kans dat de politie de daders op heterdaad kan betrappen, de zogenoemde ?pakkans?. Ook wordt SMS-alert ingezet om de daders te achterhalen en mensen te waarschuwen.

Burgerparticipatie: van 400 naar 3000

Bureau Pijnacker-Nootdorp introduceerde dit jaar SMS-alert. Waren in juli nog 400 mensen, uit de wijken Klapwijk en Tolhek deelnemer aan dit project, in oktober staat de teller op ruim 4000 aangesloten deelnemers en is het project uitgebreid tot de gehele gemeente. Tussen april en augustus verstuurde Bureau Pijnacker-Nootdorp acht SMS-alert berichten. SMS-alert zal in de toekomst opgaan in Burgernet, waarbij ook gesproken berichten via een vaste telefoonlijn verstuurd worden.

Veiligheid is niet een zaak van de politie alleen. Elke inwoner van de gemeente is medeverantwoordelijk voor een veilige en leefbare woonomgeving. Daarom investeert Bureau Pijnacker-Nootdorp veel in samenwerking met de inwoners en maatschappelijke organisaties. ?Een mooi voorbeeld hiervan?, zegt Van den Bosch, ?is de pilot Wijkgericht Werken Delfgauw. Hieraan neemt de wijkagent van Delfgauw deel en kunnen de problemen - door de korte lijnen - snel en doelgericht aangepakt worden. Zo is er bijvoorbeeld naar aanleiding van klachten van bewoners extra gecontroleerd op snelheid op de doorgaande weg richting Delfgauw. Hierbij gingen ook bewoners uit Delfgauw mee. Zij konden zo zelf zien hoe een snelheidscontrole in zijn werk gaat.?

> De cijfers zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Hoe veilig is mijn wijk?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant