Pijnackenaar 2e bij Wiskunde Olympiade

Actueel 63 keer gelezen

Pijnacker - Onlangs werd voor de tweede keer de Junior Wiskunde Olympiade gehouden in de Vrije Universiteit van Amsterdam. Onder de deelnemers was Casper de Winter, VWO-scholier van het Stanislas College en woonachtig in Pijnacker.

Hij had zich gekwalificeerd via de Kangoeroetest, een wiskundewedstrijd voor scholieren van basis- en middelbare scholen. Daarbij was hij vijfde geworden in het niveau wizBRAIN. Er waren negentig deelnemers uitgenodigd: dertig van het brugklasniveau, dertig van de tweede klas en dertig van de derde klas. Casper de Winter was deelnemer van de laatste groep.

De Junior Wiskunde Olympiade bestond uit twee onderdelen: vijftien meerkeuze vragen en tien open vragen. Een voorbeeld van een vraag was: ?Anneke kan van A naar B rijden over de snelweg of binnendoor. Op de snelweg kan Anneke 120 kilometer per uur rijden, binnendoor maar 60 kilometer per uur. De snelweg is acht kilometer langer, maar ook acht minuten sneller. Hoeveel kilometer lang is de snelweg van A naar B??

Bij de prijsuitreiking bleek dat de tweedeklassers het iets beter hadden gedaan dan de eersteklassers en de derdeklassers waren weer iets beter dan de tweedeklassers. Nadat de eerste prijzen waren uitgereikt aan de brugklassers en de tweedeklassers, waren de derdeklassers aan de beurt. Hier bleken de verschillen bovenin zo gering dat de plaatsing bij de Kangoeroetest de uiteindelijke nummers 1, 2 en 3 bepaalde. Zij hadden alle drie evenveel (51) punten behaald.

Zo moest Casper de Winter slechts Thijs Douwes uit Wijk bij Duurstede voor zich dulden, aangezien deze bij de Kangoeroetest gedeeld derde was geworden met een kwart punt meer dan Casper de Winter. Voor ons gevoel was het zilver met een gouden rand: een uitstekende prestatie!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant