Helden: Dat doe je toch gewoon!

Actueel 108 keer gelezen

Pijnacker - De heer Kortekaas heeft vorige week dinsdag, 13 oktober, alle geluk van de wereld gehad toen hij met zijn scootmobiel in het water langs de Delftsestraatweg belandde.

Toevallige voorbijgangers aarzelden geen moment en ?visten? hem en zijn voertuig op het droge. De negen redders ontvingen vrijdag dank en waardering van de politie, burgemeester en het slachtoffer.

Het gebeurde op de zogenoemde fietsstraat aan de andere kant van het water langs de Delftsestraatweg. Daar reed de heer Kortekaas vorige week dinsdag met zijn scootmobiel. De Delftenaar heeft de ziekte van Parkinson en had dit vervoermiddel nog maar kort. Hij was dus nog aan het wennen aan en proefrijden met zijn scootmobiel.

Annet van der Burg was bezig met haar krantenwijk en was hem net voorbij gereden. Terwijl ze weer een paadje afloopt richting brievenbus, ziet ze het in haar ooghoek misgaan. Op de een of andere manier is de heer Kortekaas de macht over het stuur verloren en rijdt pardoes de vaart in. Annet rent naar de waterkant terwijl ze auto?s hoort afremmen.

?Er is naar buiten gebracht dat ik meteen het water in ben gegaan maar dat is wat overdreven, hoor, ik heb er alleen natte voeten aan overgehouden?, vertelt ze enkele dagen later tijdens de speciale bijeenkomst in het politiebureau. ?Op de plek waar het gebeurde, was namelijk in het water een stukje betonnen rand waar ik op kon staan.?

Onderkoeld

?Ik zag zijn hand en greep ?m vast. Die blik die hij toen in zijn ogen had, vergeet ik niet zo snel.? Annet van der Burg realiseerde zich echter meteen dat ze in haar eentje het slachtoffer nooit uit het water zou krijgen. ?Gelukkig kwam er net een groep aan fietsen. Eentje van hen kende ik, dus hem riep ik om me alsjeblieft te komen helpen.?

Alle scholieren van de fietsgroep kwamen in actie. En terwijl het verkeer op de Delftsestraatweg weer optrok en de weg vervolgde, werd 112 gebeld en werd de heer Kortekaas met vereende krachten op het droge geholpen en zo goed als mogelijk geholpen. In afwachting van de ambulance zagen de redders ook nog kans om de scootmobiel uit het water te halen.

?Het had niet veel langer moeten duren?, stelt de zoon van het slachtoffer vast, ?mijn vader was een beetje onderkoeld maar nadat hij in het ziekenhuis was opgewarmd, mocht hij dezelfde dag naar huis. Door zijn ziekte heeft hij nagenoeg geen kracht in zijn armen dus alleen had hij nooit uit het water gekomen. Jullie hebben hem heel flink geholpen.?

Waarderen

Ook bureauchef Marcel van den Bosch stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ?Het is niet niks als je dat voor je ogen ziet gebeuren. Heel bijzonder wat jullie gedaan hebben en wij waarderen dat zeer. Hopelijk gebeurt het niet nog een keer maar indien nodig, stap het water in en dan zien we elkaar hier weer met een gebakje en een drankje.?

De redders ontvingen een cadeaubon uit handen van de bureauchef en een envelop met inhoud van de heer Kortekaas, zijn echtgenote en zoon. Ook burgemeester Rik Buddenberg was trots op ?zijn? inwoners. ?Jullie hebben hulp verleend op het moment dat het echt nodig was. Voor een slachtoffer komt het er op aan of er mensen in de buurt zijn of niet.?

Het voorval heeft wel de nodige indrukken achtergelaten bij de redders maar een volgende keer zouden ze precies hetzelfde handelen. ?Dat doe je toch gewoon!?, menen Vincent van Adrichem, Tessa Bijker, Annet van der Burg, Joost van Buytene, Boris Duijndam, Fabienne Kampen, Quincy van Leeuwen, Bart van der Lugt en Tony van Unen.

Scholieren redden bejaarde man uit vaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant