Geen fietstunnel bij rotonde Sportlaan

Actueel 82 keer gelezen

Pijnacker - Met ingang van nieuwe schooljaar wordt de nieuwe vestiging van het Stanislascollege aan de Sportlaan in gebruik genomen. De school zal ruimte bieden aan 1200 leerlingen. Bovendien komt er een zogenoemde multifunctionele ruimte.

Op de kruising Noordweg-Nobellaan-Sportlaan ligt een rotonde voor zowel auto als fietsverkeer. Na de opening van de school zal de rotonde op bepaalde tijden veel meer fietsverkeer te verwerken krijgen.

Op zoek naar gerichte maatregelen om de veiligheid voor de fietsers (die voorrang hebben) te verhogen, heeft de gemeente, door het verkeersbureau Goudappel en Coffeng een onderzoek uit laten voeren.

Ui het onderzoek is gebleken dat de rotonde, objectief bezien, op dit moment veilig is. “Maar”, merken de onderzoekers wel op, “fietsers houden zich vaak niet aan de verkeersregels. Ze steken vaak schuin over via het zebrapad voor voetgangers, geven vaak geen richting aan en nemen de rotonde soms linksom.”

Een mooie oplossing zou zijn om daar een fietstunnel aan te leggen. Dat stuit echter op praktische problemen, gezien aanwezigheid van waterkundige voorzieningen zoals een enorme duiker. De kosten worden geraamd op meer dan 3 miljoen euro.

Er is nog een overweging om nu geen nader onderzoek naar een tunnel te doen. Dat is het feit dat er momenteel ambtelijk oriënterende gesprekken plaats vinden over de mogelijkheden van de aanleg van het noord-westelijke deel van de rondweg (Hoefslag, om de Groene Wijdte heen naar de Noordweg).

Maatregelen

Het verkeersbureau stelt voor om, op korte termijn, het gehele fietspad rondom de rotonde met een meter te verbreden. Om het fietspad visueel goed zichtbaar te maken zal dit tegelijkertijd worden verhoogd.

Vanaf de parallelweg langs de Noordweg zal een nieuwe fietsaansluiting komen waardoor het fietsverkeer als het ware gedwongen wordt de fietsoversteek en niét de voetgangersoversteek te gebruiken.

Tenslotte zal er aan de zuidzij van de Sportlaan een tweezijdig fietspad aangelegd worden en komt er aan de andere zijde van de Sportlaan ook een fietsvoorziening. Met de te nemen maatregelen is een bedrag van ongeveer 220.000 euro gemoeid. De verwachting is dat dit project in aanmerking komt voor “Haaglandensubsidie” in het kader van het verkeersveiligheids- en/of fietsbeleid.

De Gemeenteraad stemde op donderdag 26 maart unaniem in met de voorgestelde maatregelen. Wel wees Cock Weerheim (CU/SGP) op de mogelijkheid om, “iets in de richting van Pijnacker” vanaf de parallelweg, toch een fietstunnel aan te laten leggen. Dus wie weet...

Maatregelen rotonde Sportlaan Pijnacker

Webcam Stanislas nieuwbouw

Fietser gewond op rotonde Sportlaan

Fietser gewond na aanrijding Sportlaan

Tractor vliegt uit de bocht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant