ZWEMVERBOD DOBBEPLAS!

Actueel 28 keer gelezen

Pijnacker - De gemeente heeft zojuist laten weten dat er een zwemverbod geldt voor de gehele Dobbeplas. Ook wordt aangeraden om honden niet te laten zwemmen in het water.

In het water is een zeer giftige blauwwier aangetroffen. Recreanten worden middels waarschuwingsborden op de hoogte gebracht.

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.

[line]

Het volgende artikel stond afgelopen woensdag in de Telstar.

Nootdorp – Terwijl de plas van de Delftse Hout al een halve week tot ‘verboden zwemwater’ was uitgeroepen, mocht vrijdag 21 augustus in de Dobbeplas officieel nog worden gezwommen. “Maar ik zou zelf mijn kinderen hier niet meer laten zwemmen”, zegt Marcel Rietberg, hoofd bureau bijzondere bedrijven en opsporing van de provincie Zuid-Holland en in die functie onder meer verantwoordelijk voor 110 ‘zwemplassen’ in de provincie.

Burgemeester Rik Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp ging afgelopen vrijdag een kijkje nemen bij de Dobbeplas, in het kader van een reeks maatschappelijke uitstapjes met daarbij bijzondere aandacht voor het aspect ‘openbare orde en veiligheid’.

De veiligheid van de burgers van Pijnacker-Nootdorp is zeker in het geding als het over zwemmen in de Dobbeplas gaat. Zeer regelmatig wordt het zwemmen in de Dobbeplas ontraden of zelfs verboden, omdat de zwemmers het risico lopen ziek te worden als gevolg van de overmatige hoeveelheid blauwalgen in het water. De blauwalgen bevatten de giftige stof “microcystine” en daar kun je goed ziek van worden. Aanraking met de huid kan leiden tot uitslag en als je water binnen krijgt met die stof, dan ligt het gevaar van koorts en diarree duidelijk op de loer.

De provincie bepaalt voor heel Zuid-Holland of het verantwoord is om te zwemmen in de betreffende recreatieplassen en laat de waterkwaliteit regelmatig controleren door de hoogheemraadschappen. In ons gebied is dat Delfland.

Gemiddeld eens per twee weken gaan de monsternemers van Delfland te water, om de temperatuur, de zuurgraad en het zuurstofgehalte te meten en om een paar monsters te nemen van het water. Vrijdag stelde monsternemer Frank Barten vast dat het water van de Dobbeplas op dat moment 22 graden was. De zuurgraad was redelijk hoog en het zuurstofgehalte goed.

Verder vulde hij twee flessen water die in het lab nader worden onderzocht op de genoemde stof “microcystine”. Is het gehalte te hoog dan komt van de zijde van de provincie zo snel mogelijk een negatief zwemadvies en als het heel erg is zelfs een zwemverbod.

Wel, niet

Dat de Delftse Hout begin vorige week al tot verboden zwemwater was uitgeroepen en de Dobbeplas nog niet, kan te maken hebben met de timing van de bemonstering. Het kan ook zijn, dat het daar al eerder veel erger gesteld was met de blauwalgen. Er verstrijken natuurlijk altijd een paar dagen tussen het moment van monsterneming en de ‘uitslag’ daarvan.

Marcel Rietberg van de provincie zei vrijdag met ‘het blote oog’ al, dat de Dobbeplas eigenlijk te zeer ‘bevuild’ was met blauwalgen om nabij het strandje nog te kunnen spreken van verantwoord zwemmen.

“Het probleem van de Dobbeplas is, dat de wind vaak richting het zwemstrandje waait, met het gevolg dat de drijflaag die de blauwalgen vormen naar dat strandje stroomt. Het gekke is dat het gehalte microcystine in de drijflaag heel hoog kan zijn en tien meter verder nul. Je moet dus in ieder geval bij die drijflaag vandaan zien te blijven.”

Rietberg pleitte er voor om de ‘aanspoelende’ restanten van die drijflaag te verwijderen, om het strand netjes te houden. De gemeente kan dat doen maar eigenlijk is het een taak van GZH, de uitvoerende instantie die belast is met het onderhoud van het Dobbeplasgebied.

Toekomst

Burgemeester Rik Buddenberg toonden zich blij, dat de kwaliteit van het water in elk geval regelmatig wordt gecheckt, maar hij vroeg zich wel af wat een structurele oplossing zou kunnen zijn voor het blauwalgen-probleem. Praktijk is namelijk dat bij prachtig zwemweer de kwaliteit van het water niet goed is, terwijl dat vaak pas weer wel het geval is zodra het geen lekker zwemweer meer is.

Hoogheemraad mevrouw Ingrid ter Woorst is bij Delfland verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Zij vertelde dat op basis van de Europese Kaderrichtlijn Water de kwaliteit van het water in 2015 structureel op orde moet zijn. Delfland is met andere partijen een plan aan het maken voor een structurele oplossing met ‘maatregelen aan de bron’.

Het komt er op neer dat in voedingrijke gebieden als de onze het gehalte stikstof en fosfaat in het water van bijvoorbeeld de Dobbeplas al snel zo hoog is, dat er gemakkelijk blauwalgen ontstaan. Er wordt al geen (voedselrijk) ‘boezemwater’ meer in de Dobbeplas gelaten. Dat is alvast één maatregel.

Verder zou het uitbaggeren van de plas een oplossing kunnen zijn. Zodra de blauwalgen uitgegroeid zijn, zinkt de boel af naar de bodem en dat is het volgende jaar een ‘voedingsbodem’ voor nieuwe blauwalgen. Als ‘grondvissen’ zoals karpers de ondergrond loswoelen, bevordert dat weer het ontstaan van nieuwe blauwalgen.

De hoogheemraad zei dat Delfland op dit moment samen met andere betrokken partijen een totaalplan van aanpak opstelt, op basis van de eisen die Europa stelt, maar ze kon niet zeggen wanneer er concreet actie wordt ondernomen. Er zullen hoge kosten mee gemoeid zijn die door de diverse betrokken partijen – dus ook provincie en gemeenten – gedragen zullen moeten worden.

Mevrouw Ter Woorst waagde zich niet aan het noemen van een datum waarop de zwemmers van Pijnacker-Nootdorp er redelijk zeker van kunnen zijn, dat er niet weer problemen met giftige blauwalgen ontstaan. Waterdeskundige Kees van Schieveen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp voegde daar aan toe, dat de kwaliteit van het water ook niet zomaar van het ene op het andere jaar veel beter kan zijn. Dat is een zaak van lange adem. “Bovendien zal het nooit de zwemwaterkwaliteit krijgen van een buitenbad met chloor.”

Nieuw middel

Onlangs werd bekend dat in Amsterdam is ontdekt dat waterstofperoxide een probaat middel is ter bestrijding van blauwalgen. Het hoogheemraadschap en de provincie streven echter niet naar ‘bestrijding van blauwalgen’, maar voelen veel meer voor een structurele, milieuverantwoorde en duurzame oplossing waarbij de blauwalgen zich niet meer in die mate vertonen dat ze het zwemmen ongewenst of zelfs onmogelijk maken. Bovendien moeten eventuele middelen zich in de praktijk nog bewijzen, nog los van de kosten die ermee gemoeid zijn.

Groen water

Vervolgens komt Frank Barten met een flesje water uit de drijflaag aanlopen. Het water is compleet groen en de aanwezigen trekken een voor een gezicht, dat uitdrukt dat je toch minimaal een beschermend pak nodig hebt om veilig dit deel van het Dobbeplaswater te kunnen betreden. De kans is groot dat een dezer dagen het ‘zwemsein’ voor de Dobbeplas op rood komt te staan. Maar ook zonder dat sein is het beter om de Dobbeplas maar eventjes links te laten liggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant