Blauw Gele Vendel op zoek naar zekerheid

Actueel 77 keer gelezen

Pijnacker - Het bestemmingsplan AckersWoude staat de komende week op de agenda van de gemeenteraad. Als gevolg van bestemmingsplan zullen de huidige activiteiten op deze locatie moeten verdwijnen.

Hieronder ook Het Blauw Gele Vendel, een actieve vereniging die zich al ruim 65 jaar richt op het beschikbaar maken van paard- en ponyrijden in onze gemeente. Afgelopen weekend waren er – als bijna elk weekend – weer twee volle dagen wedstrijden op de huidige locatie aan de Monnikenweg. Naast de eigen ruiters, kwamen er vanuit de gehele regio paarden en pony’s naar Pijnacker. Velen werden vergezeld door familie en andere belangstellenden en het was dan ook weer gezellig druk. Maar er heerste ook een andere stemming “Zouden we dit nog lang kunnen blijven doen”, vraagt voorzitster Ineke van Schijndel zich af. “AckersWoude wordt nu wel heel definitief, en een vervangende locatie voor onze verenging is nog niet voorhanden.”

Al geruime tijd werd de vereniging zo nu en dan benaderd door delegaties van de gemeente, echter men kwam na een bezoek er verder niet meer op terug. Wel werd steeds aangegeven dat er in het plan AckersWoude rekening gehouden werd met uitplaatsing van de vereniging naar een andere locatie in de gemeente. Het gebied Oude Polder werd daarbij steeds als oplossing genoemd. Het Blauw Gele Vendel zou daar op dezelfde voet door kunnen, waarbij rekening gehouden werd met de groei van de vereniging.

Totdat in 2008 plotseling een onteigeningstaxateur zich melde. De gesprekken zijn toen opnieuw geopend met de gemeente, dit maal vanuit het Blauw Gele Vendel. Uit deze gesprekken is gebleken dat de gemeente maar één oplossing zag, en dat was een verhuizing naar een locatie aan de Bieslandseweg in Delfgauw.

“Wij hebben een paar maanden over de stal in Delfgauw gesproken met de gemeente, “ vertelt bestuurslid Bert van de Mosselaar desgevraagd aan een verslaggever van het Algemeen Dagblad, dat afgelopen dinsdag een artikel plaatste met betrekking tot dit proces. “Uiteindelijk zaten er zoveel haken en ogen aan, dat het voortbestaan van onze vereniging in gevaar zou komen”.

Financieel gezien is het Blauw Gele Vendel al sinds haar oprichting volledig zelfstandig. “Bij verplaatsing zouden we commerciële tarieven moeten gaan hanteren, waarmee we onze doelstelling om paard- en ponyrijden voor iedereen mogelijk te maken, niet meer zouden kunnen nakomen.”

Daarnaast ook praktische bezwaren, zoals: “Veel kinderen uit de buurt komen bij het Blauw Gele Vendel de pony’s berijden. Die mogen nooit helemaal naar de Bieslandseweg fietsen, dat is te ver weg.”

Vervangende locatie

Het college van B&W van de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft het Blauw Gele Vendel na het ‘afwijzen’ van de mogelijke vervangende locatie een brief gestuurd. Hierin leggen zij de verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe locatie bij de vereniging neer. Als die met een geschikte plek komt, is de gemeente wel bereid “waar mogelijk mee te werken aan de verplaatsing naar deze locatie”.

Het college sluit haar brief af met de uitleg en bekrachtiging dat men verwacht dat medio maart het bestemmingsplan AckersWoude onherroepelijk wordt. Daarmee hebben de gronden waarop het Blauw Gele Vendel gevestigd is een woonbestemming. De gemeente heeft vervolgens door een aanwijzing in de Wet op de ruimtelijke ordening “een titel om bij dagvaarding een vervroegde uitspraak tot onteigening te vorderen”.

Het bestuur en leden van het Blauw Gele Vendel zijn uiterst verrast door deze ontwikkeling. “We zouden steeds naar de Oude Polder gaan, en nu na het bekijken van de mogelijkheden rondom een locatie in Delfgauw, is er opeens geen ruimte meer voor onze vereniging. Dat kan toch niet waar zijn”, vraagt Ineke van Schijndel zich af. “In een gemeente als Pijnacker-Nootdorp, en in een tijd waar kinderen denken dat melk uit fabrieken komt, kan het toch niet zo zijn dat er geen ruimte meer is voor een vereniging als de onze?”

Het Blauw Gele Vendel heeft zich inmiddels tot alle raadsfracties in de gemeente gewend. In een uitvoerig schrijven vraagt de vereniging aandacht voor haar positie. Bijgevoegd is een recent rapport wat de vereniging heeft opgesteld. Hierin is uitvoerig gekeken naar het bestaansrecht van een verenging die zich richt op paard en ponyrijden binnen de gemeente. Hierin staan ook de wensen ten opzicht van een mogelijke locatie. Bert van de Mosselaar geeft aan: ”We hebben uitvoerig naar onszelf gekeken en vastgesteld dat we een vereniging zijn die volledig past bij het huidige tijdsbeeld, en die in staat is zelfstandig invulling te geven aan een gezonde toekomst. Ook passen we prima in de gemeentelijke ontwikkelingen.”

En hij besluit: “Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente haar inspanningverplichting volledig naast zich neerlegt. Alle begrip voor zaken die een groter belang dienen, echter kan het toch niet ten koste gaan van alles?”

Oliveo Handbal verhuist naar Oude Polder

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant