Presentatie Raamplan Pijnacker-Noord

Actueel 94 keer gelezen

Pijnacker - Tijdens een bewonersavond werd vorige week dinsdag, 25 november, het Raamplan Pijnacker-Noord gepresenteerd. Het plan leverde een hoop, veelal negatief, commentaar op.

Ook het bestuur van de wijkvereniging kan zich niet vinden in dit raamplan dat vanavond, woensdag 3 december, op de agenda staat van de vergadering van de raadscommissie Ruimte en Wijken. De vervanging van de riolering en het verzakken van de wijk zijn de directe aanleiding om het achterstallig onderhoud van de openbare ruimte te verbeteren, om de wijk een facelift te geven. Architectenbureau DN Urbland is hierbij ingeschakeld om het Masterplan van 2006 te vertalen in een zogenoemd Raamplan Pijnacker-Noord.

De presentatie hiervan trok een bomvolle zaal belangstellenden in De Acker. Dat er eindelijk iets moet gebeuren, daarover zijn alle partijen het unaniem eens. Maar de meningen verschillen over de manier waarop dat moet gebeuren. Ook na de uitleg, bleven bewoners zitten met vragen en/of klachten, wat betreft het algemeen belang en de persoonlijke woonomgeving.

Bewoners voelden zich overrompeld omdat ze zo’n korte tijd, welgeteld een week, de tijd kregen om te reageren terwijl er maanden op het plan is gebroed. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, “Een tikkeltje gemanipuleerd” en “De bewoners worden geschoffeerd”, waren enkele reacties waarbij overigens fatsoenlijke omgangsvormen soms ver te zoeken waren.

Lastige dilemma’s

Ook het feit dat het Raamplan geen zicht gaf op de begroting maar dat er wel besloten moest worden over een bezuiniging van een kleine twee miljoen, schoot in het verkeerde keelgat. Verantwoordelijk wethouder Kees van der Kraan zegde toe al het geleverde commentaar en de kritieken mee te nemen naar de raadscommissie van vanavond.

“Over een aantal onderdelen zullen we het nooit allemaal eens worden”, verwachtte Van der Kraan, “maar er moeten wel knopen worden doorgehakt door de raad. Er zijn lastige dilemma’s, zo is het uitgangspunt in het Raamplan om de wegen in te richten voor dertig kilometer per uur. Daar zitten inderdaad voor- en nadelen aan die ook bij de raad alom bekend zijn.”

De wethouder zei dat de uitgangspunten van het Masterplan worden gerespecteerd in de discussie binnen de raad. “Het gaat om de grote lijnen maar we willen aan de slag kunnen, anders komen we er nooit. De komende maand, twee maanden moet het gebeuren.” Van der Kraan zegde toe om de raadscommissie voor te stellen het besluit uit te stellen tot januari.

Participatie

“Er zijn verschillen van mening gerezen tussen de wijkvereniging en het college van B&W”, constateert voorzitter John van Beusekom. “De gemeente streeft er naar om de participatie van de bewoners van de wijk Pijnacker Noord te verkleinen. Er wordt gesteld dat dit gebeurt in opdracht van de gemeenteraad omdat deze vindt dat de vernieuwing van de wijk te traag verloopt.”

“De oorzaak over de trage gang van zaken moet echter geheel gezocht worden bij de gemeente. Er wordt nu gehoopt, door de wijkvereniging aan de zijlijn te schuiven en de mogelijkheden van participatie te verkleinen, dat het project sneller zal gaan. Misschien is dat wel zo, hoewel de historie heeft uitgewezen dat dit voor Pijnacker Noord nooit het geval is geweest, maar dan wel ten koste van de inspraak en invloed van de bewoners op de plannen.”

“De wijkvereniging draagt er momenteel zorg voor dat de bewoners ruimschoots in de gelegenheid worden gesteld hun zegje te doen en hen te voorzien van alle informatie die voor de meningsvorming van belang is. Ook vertegenwoordigt het wijkbestuur de bewoners in allerlei overlegsituaties en zorgt daarmee dat hun stem wordt gehoord.”

Het bestuur van wijkvereniging Pijnacker Noord heeft een brief gestuurd aan de leden van de raadscommissie (zie www.pijnacker-noord.nl) en zal gebruik maken van het spreekrecht tijdens de vergadering.

> Het Raamplan

Lees ook 'Blamage' en 'Verschillen van meningen' op pagina 31 van de gedrukte Telstar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant