Prijzen voor ontwerpen Pijnacker Zuid

Actueel 59 keer gelezen

Pijnacker - Casa Nova, de ontwerpwedstrijd van Stadsgewest Haaglanden, kende acht nominaties. Van de drie genomineerde ontwerpen voor de omgeving nabij de RandstadRail-halte Pijnacker Zuid, vielen er twee in de prijzen.

Het plan ‘Huis aan de Dijk’ was goed voor een derde prijs, de publieksprijs ging naar ‘MJ008’. Uit de Regionale Woonvisie Haaglanden 2000–2015 blijkt dat er een groeiende vraag is naar verschil, identiteit en eigenheid op het gebied van wonen. Dit vraagt om creatieve, vernieuwende en flexibele ideeën, kortom naar meer variatie in woonvormen.

Met de jaarlijkse ontwerpwedstrijd Casa Nova wil het Stadsgewest Haaglanden projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten stimuleren om vernieuwend en gevarieerd te bouwen.

Dit jaar stond Casa Nova in het teken van het thema ‘Verdichting bij OV-knooppunten’. Binnen het bebouwde gebied moeten er in Haaglanden tussen 2010 en 2020 jaarlijks enkele duizenden woningen bij komen. Hoe kan dat op een aantrekkelijke manier? Door woon- en werkfuncties te concentreren rondom OV-locaties neemt de bereikbaarheid toe.

Locaties

Deze combinatie van wonen, werken en openbaar vervoer en de concentratie van functies rondom haltes en stations vraagt om creatieve en innovatieve oplossingen. Als referentiekader voor het ontwerp kon binnen de regio Haaglanden gekozen worden uit drie locaties: de Uithof in Den Haag, het Stationsgebied in Rijswijk en de Halteomgeving in Pijnacker Zuid.

De deelnemers aan Casa Nova moesten zowel een structuurschets als een gebouwontwerp inleveren. Het aantal inzendingen bedroeg dit jaar 28, en na de beoordeling door de deskundige jury werden acht ontwerpen genomineerd: drie voor de locatie station/halte Pijnacker Zuid, vier voor de Uithof en eentje voor het Rijswijkse stationsgebied.

Enthousiasme

De jury was van mening dat het niveau van de inzendingen, ondanks de complexiteit van de opgave, hoog was en dat er met zichtbaar enthousiasme aan was gewerkt. Het viel de jury op dat alle inzenders bewonderenswaardige pogingen hadden gedaan om gezicht te geven aan de anonieme stationszones. Het publiek kon via internet een stem uitbrengen op één van de ontwerpen.

De winnaars maakte het Stadsgewest Haaglanden afgelopen maandag, 24 november, bekend tijdens het Woonvisiedebat ‘Richting stedelijke verdichting: wonen, werken, openbaar vervoer’. De eerste prijs à 10.000 euro ging naar ‘Green Archipelago’ van Oana Rades uit Amsterdam. Tweede werd ‘New Peripheralism’ van Yvo Ruiters uit Utrecht, hij kreeg 6.000 euro.

Levendigheid

De derde prijs (4.000 euro) werd gewonnen door Stephan Verkuijlen en Judith Wilke uit Londen voor hun ontwerp ‘Huis aan de Dijk’. “Het heeft een mooie aansluiting op de omgeving naar de kassen toe”, aldus de jury. “Er zit veel levendigheid in het plan met een gemengd woonmilieu voor jong en oud. De appartementen zijn nauwelijks uitgewerkt, hetgeen afbreuk doet aan het concept. Het is iets minder vernieuwend, daarom is het goed voor een derde plek.”

De publieksprijs (1.000 euro) ging met een grote meerderheid van stemmen naar het ontwerp ‘MJ008’ van Jan Peter Wenink en Martijn van Bentum uit Amsterdam. De vakjury: “In dit plan zitten op detailniveau heel aardige ontwerpen. De woningen staan wel wat dicht aan het spoor. Veel woningen blijven uitzicht behouden op het groen. Verder is de kwaliteit van de woningen hoog maar de sportvelden in het plan zijn niet echt handig.”

Informatie

Een eervolle vermelding (eveneens 1.000 euro) was er tot slot voor ‘836-CAPark’ van INarchitecten uit Amsterdam. De derde prijs en de publieksprijs hadden dus als referentiekader de locatie Halteomgeving in Pijnacker Zuid, de overige prijswinnaars hadden ontwerpen gemaakt voor de locatie Uithof in Den Haag. Zie voor meer informatie: www.haaglanden.nl/casanova.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant