Deze week: controles op fietsverlichting

Actueel 3 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Politie Pijnacker-Nootdorp controleert de hele week intensief op fietsverlichting, in het kader van de fietsverlichtingsactie ‘Val op, fiets verlicht.’

Om de verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert de politie de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. De week van 24 tot en met 28 november is door Politie Haaglanden uitgeroepen tot week van de verlichting. In de hele regio worden dagelijks verlichtingscontroles georganiseerd, met name in de buurt van scholen. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt twintig euro.

Dat dagelijks nog steeds fietsers zonder licht rijden bewijzen de cijfers van 2007. Vorig jaar kregen in de regio Haaglanden ruim 16.000 fietsers een bekeuring. In de donkere maanden november en december waren dat er ruim 600. Ruim 100 bromfietsers kregen ook een bekeuring.

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Fietsers mogen losse lampjes dragen op het bovenlichaam. Ze moeten duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor anderen. Het gebruik van losse lampjes is aan enkele voorwaarden gebonden: de losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd; op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug; de losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen; andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn; er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Uit de krant