Nootdorp in de greep van bouwwerken

Actueel 82 keer gelezen

Nootdorp - Twee grote bouwwerken domineren momenteel het centrum van Nootdorp. Grote vrachtwagens rijden af en aan om uitgegraven grond af te voeren.

Van ’s morgens vroeg tot aan het begin van de avond verstoren heiwerkzaamheden de rust in het landelijke dorp. Naast winkelcentrum Parade is de bouw gestart van het woonbouwproject Mercato en een paar straten verder bij WoonZorgcentrum Veenhage verrijzen aan de Meidoornlaan twee appartementgebouwen. Overigens blijft het hier niet bij want binnenkort worden de wijken Vrouwtjesland en de Oranjewijk en de Dorpsstraat ‘open gegooid’ voor de vervanging van de riolering en de herinrichting. Twee jaar lang ligt het centrum van Nootdorp op zijn kop.

Afgelopen maand bereikten de graafwerkzaamheden aan de ondergrondse parkeergarage van het nieuwbouwcomplex Mercato in Nootdorp het diepste punt. Na een maand lang graven en heien met twee indrukwekkend machines van maar liefst 750 palen voor het project dat verschijnt op het voormalige Manifestatieterrein is een begin gemaakt met het storten van de diepste vloer. Het appartementengebouw aldaar en het bijbehorend plein worden overigens aanzienlijk kleiner dan oorspronkelijk gedacht omdat de tram eromheen blijft rijden en daarvoor de benodigde ruimte in beslag neemt. Als de bouw volgens planning verloopt, kunnen de eerste bewoners er in 2009 naartoe verhuizen.

Nieuwe appartementen

Het plan Mercato wordt ontwikkeld en gebouwd door ABB. Het complex bestaat niet alleen uit een grote parkeergarage maar ook uit 2300 m² commerciële ruimten in de onderste lagen. Verder komt er een woon/zorgvestiging van IPSE in. Bij elkaar komen in de gebouwen 148 appartementen. Er zijn daarvan 72 sociale huurappartementen verkocht aan Vestia-Nootdorp. Van de overige 76 appartementen is inmiddels al een aanzienlijk aantal verkocht. De verkoop gebeurt door de makelaars Ruseler en Borgdorff. De appartementen worden ontsloten vanaf het plein, de Laan van Nootdorp of de Koningin Julianastraat. Het plein heeft de naam Markt gekregen. De wandelruimte eromheen doet denken aan de voormalige drafbaan en gaat Omloop heten.

Hoektorens

De entrees bevinden zich in de voor het plan kenmerkende glazen torens. De torens markeren de hoeken van het plein waardoor deze ’s avonds licht uitstralen en geen donkere plekken worden. Op het Marktplein aan de Laan van Nootdorp wordt wekelijks de markt gehouden en in het westelijk deel ligt een binnengebied aan de kant van de sportvelden van RKDEO. Dit binnengebied wordt een voor bewoners toegankelijke binnentuin met een open en groen karakter. De stijl van het drie geschakelde gebouwen tellende complex doet denken aan de Amsterdamse School.

Appartementencomplex

Momenteel ontwikkelt Ceres projecten namens Vestia Nootdorp een nieuw appartementencomplex voor ouderen op de plek van de bungalowwoningen aan de Meidoornlaan in Nootdorp. Ten behoeve van de nieuwbouw zijn die woningen aan het eind van vorig jaar gesloopt. Inmiddels is een brede damwand om het gehele complex geslagen. De garage is uitgegraven en de vrijgekomen grond is door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd.

Twee bouwblokken

De nieuwbouw zal bestaan uit 26 appartementen in twee bouwblokken van drie woonlagen. De appartementen zullen door Vestia Nootdorp worden verhuurd. De huurniveaus zijn op dit moment nog niet bekend. Onder de nieuwbouwblokken wordt voor iedere woning een parkeervoorziening gerealiseerd. Daarnaast is in één van de blokken een ruimte gereserveerd voor maatschappelijke dienstverlening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant