Heemschut: stationsgebouw niet slopen

Actueel 49 keer gelezen

Pijnacker - Het oude stationsgebouw van Pijnacker is van grote monumentale en cultuurhistorische waarde en mag niet ten prooi vallen aan de slopershamer. Dat schrijft Heemschut in een brief aan de leden van de gemeenteraad, die daar donderdag over moeten beslissen.

Het pleidooi is ook naar het college gestuurd. Volgens Heemschut, de landelijke vereniging die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, is het een uniek gebouw en nog één van de weinige oorspronkelijke restanten van de Zuid-Hollandsche Eelectrische Spoorweg-Maatschappij uit het eerste decennium van de vorige eeuw. Ook schrijft Heemschut dat het station een ontwerp is van architect J.L.L. Bourdrez en veel van het werk van deze architect helaas al verloren is gegaan en het station ten onrechte nooit de status heeft gekregen van Rijksmonument. In de jaren negentig is het gebouw in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project als beschermingswaardig geclassificeerd. De architectuur, chalet stijl met baksteen elementen, is zeer karakteristiek voor de spoorwegarchitectuur in die tijd. In de brief wordt ook gewezen dat de Monumenten Commissie van Pijnacker in 2004 het station heeft voorgedragen als Gemeentelijk monument, mede op grond van het advies van het Bureau voor Bouwhistorie Dröge, en dat daarover helaas nooit een beslissing is genomen. Heemschut ziet het gebouw het liefst behouden op de oorspronkelijke plaats. Sloop van dit karakteristieke gebouw zal onherroepelijk leiden tot een verschraling van het cultuurbezit in de Gemeente Pijnacker- Nootdorp, zo waarschuwt Heemschut.

De Bond Heemschut is de oudste landelijke vereniging in Nederland, met ruim 7.000 leden, die zich inzet voor de bescherming van het cultureel erfgoed, monumenten en landschappen. De vereniging, met een landelijk bureau en provinciale commissies voert regelmatig acties tegen bedreigingen en/of steunt bestaande lokale initiatieven. Bovendien maakt Heemschut monumenten meer toegankelijk door het organiseren van concerten in een passende monumentale omgeving, de Muzikale Monumenten.

› Toekomst stationsgebouw Pijnacker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant