Aandacht voor gevaren vrachtverkeer

Actueel 156 keer gelezen

Nootdorp - Dinsdag 22 januari kregen de leerlingen van de Sint Jozefbasisschool aan de Sportparkweg in Nootdorp uitleg over het vrachtverkeer in de omgeving van hun school. Ook vorige maand hebben leerlingen van andere basisscholen in de snelgroeiende gemeente ‘les in veiligheid’ gekregen van een aantal chauffeurs. Vooral de uitleg over de ‘dode hoek’ was belangrijk. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is initiator van het bijzondere project.

Door de vele bouwprojecten in het dorp zoals het Mercatorproject bij het winkelcentrum Parade en het winkelcentrum Ackershof rijden tientallen vrachtwagens met bouwmateriaal in beide kernen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook bij het uitgraven van de parkeergarages rijden per dag enkele tientallen zwaar beladen wagens door het centrum. De gemeente heeft daarom een speciale vrachtauto met chauffeur ter beschikking gesteld zodat de kinderen konden ervaren wat vrachtwagen-chauffeurs wel en niet kunnen zien. De bekende gevaarlijke ‘dode hoek’ in de spiegels stond centraal. De kinderen leerden daarbij ook wat ze zelf kunnen en eigenlijk moeten doen om ongevallen te voorkomen.

Dode hoek

Verkeersdeskundige bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Roman Isbrücker, heeft gezien het vele bouwverkeer in de kern van Nootdorp en Pijnacker het initiatief genomen om met een chauffeur op pad te gaan om kinderen op scholen te instrueren over de gevaren die het bouwverkeer met zich meebrengt. Isbrücker: “Met name de 'dode hoek' aan de zijkanten van vrachtwagens is een belangrijk onderwerp om aan kinderen uiteen te zetten. Dat er ook aan de voorkant een dode hoek zit, is voor de meeste kinderen ook een complete verrassing.”

Zelf achter het stuur

Om kinderen dit te laten ervaren, mochten zij zelf achter het stuur zitten. Isbrücker: “Ook is verteld hoe kinderen zich moeten gedragen in de buurt van vrachtwagens en worden trucjes behandeld waardoor de kinderen beter kunnen anticiperen op manoeuvrerende vrachtwagens. De bedoeling is om sowieso alle scholen in de gemeente een bezoek te brengen. We hebben inmiddels ook van ouderenorganisaties een vergelijkbaar verzoek gekregen. Met hun rollators en scootmobielen komen ze vaak voor dezelfde problemen te staan.”

Levensgevaarlijk

Enkele kinderen reageerden enthousiast op de bijzondere les: “Onwijs zo’n vrachtwagen. Ik wist echt niet dat hij zo groot was en dat je beneden niets ziet wat er voor je gebeurt. Ik zal beter opletten. Vanmorgen reed ik er bij het winkelcentrum gewoon nog even op de fiets voor langs. Maar ik wist niet dat de chauffeur me bijna niet kan zien. Ik denk dat ook oude mensen, bejaarden en invaliden er last van zullen hebben.”

Gaaf

De meeste kinderen bleken zeer verrast te zijn door de gevaren en het gevaarte. Uiteraard mochten ze zelf achter het stuur gezeten ervaren wat een chauffeur wel en (vooral) niet ziet. Enkele reacties: “Onwijs gaaf zo’n cabine, gaaf al die spullen en zo’n groot stuur. Ik word later ook vrachtwagen. Mijn vader is chauffeur en ik mag wel eens mee. Ik wist niet dat de dode hoek bestond. We wisten niet je om de vrachtwagen heen niets kan zien. Ik zal beter opletten bij een vrachtwagen, want de chauffeur kan je helemaal niet zien en bij regen is het nog erger.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant