Procedurefout bij stemming over ontslag

Actueel 67 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – Tijdens de stemming over het ontslag van wethouder Ben de Vries is, naar het oordeel van de heer H. Dijkstra, een deskundige Telstarlezer, een procedurefout gemaakt. Deze stemming heeft schriftelijk plaats gevonden wat, volgens artikel 32 van de Gemeentewet, niet is toegestaan.

In artikel 32 lid 1 staat letterlijk: “De overige stemmingen geschieden bij hoofdelijke oproeping, indien de voorzitter of een van de leden dat verlangt. In dat geval geschieden zij mondeling.”

Het ging bij de stemming die verlangd werd over het ontslag van de heer De Vries, en niet over een benoeming of over een ander voorstel, maar duidelijk over zijn ontslag. Over een onderwerp dus, dat tot “de overige stemmingen” behoort. Die behoren, aldus de heer Dijkstra, mondeling (“voor”of “tegen”) te geschieden. “De Gemeentewet is daar gebiedend in,” zegt hij.

Wellicht komt deze zaak in de gemeenteraad van aanstaande donderdag ter sprake. Via Radio Excellent is de raadsvergadering weer live te volgen. Hoewel (nog?) niet geagendeerd zal in deze vergadering de heer Eric Biesmeijer tot lid van de raad benoemd worden. Hij volgt dan in de PvdA-fractie Nico Oudhof op als fractievoorzitter van de PvdA. Oudhof is sinds kort wethouder waardoor de PvdA fractie (zes leden) weer op sterkte gebracht moet worden.

Afgelopen vrijdag hebben Bert van Tilburg en Hanneke van de Gevel echter te kennen gegeven, uit de PvdA fractie te stappen. Zij zijn het niet eens over de gang van zaken ten aanzien van de 12 miljoen euro die bij een IJslandse bank zijn gestald. Elders in de gedrukte Telstar vandaag meer over deze kwestie, die nu écht een soap aan het worden is.

> Kersvers college vanavond mogelijk alweer werkloos

De Vries naar huis, Van der Kraan blijft

Afsplitsing Gevel en Tilburg van PvdA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant