Nieuwe wethouders meteen aan de slag

Actueel 28 keer gelezen

Nootdorp - Alsof het normaalste zaak van de wereld was, traden dinsdagavond 13 januari meteen de nieuwe wethouders Hans de Jong van het CDA en Nico Oudhof van de PvdA aan bij een vergadering van de Commissie Ruimte en Wijken.

De stofwolken van de avond ervoor waren nog maar nauwelijks opgetrokken. In een extra vergadering werd maandag 12 januari de politieke realiteit ook formaliteit: het CDA, de PvdA en CU/SGP zegden het vertrouwen op in de verdere samenwerking met de VVD. Met daarbij het verzoek aan wethouder Ben de Vries van de VVD om zijn functie beschikbaar te stellen.

De VVD-fractie verzette zich tot het uiterste en wethouder De Vries liet het aankomen op een motie van wantrouwen en een ontslagbesluit. Pas toen dat na een geheime schriftelijke stemming met 14-13 werd bekrachtigd, stapte De Vries op en beende boos de raadzaal uit.

Vervolgens kwamen het CDA en de PvdA met hun wethouderskandidaten: Hans de Jong voor het CDA, een oude rot in het vak, die voorheen wethouder was in Nootdorp en in 2002 de architect van het collegeprogramma van de toen gloednieuwe gemeente Pijnacker-Nootdorp. En voor de PvdA fractievoorzitter Nico Oudhof.

Zij nemen getweeën het takenpakket van Ben de Vries over, waarbij er her en der wat verschuivingen zijn. Het belangrijkste is dat Kees van der Kraan financiën kwijtraakt aan Hans de Jong. Daarmee krijgt Van der Kraan toch nog “straf” voor de 12 miljoen euro die onder zijn verantwoordelijkheid voorlopig in IJsland is blijven ‘hangen’.

VVD

De VVD gaf in de eerste week van januari te kennen dat men mogelijk verder wilde met CDA en PvdA, mits Van der Kraan financiën zou afstaan aan De Vries in ruil voor wat anders. CDA en PvdA vonden dat onbespreekbaar, maar komen nu toch met een taakverdeling waarbij Van der Kraan niet meer de gemeentelijke pot beheert. Verschil is natuurlijk wel dat het CDA deze belangrijke post nu in eigen huis houdt.

Behalve financiën heeft De Jong ook economie en glastuinbouw en verkeer en vervoer. Bij de grote projecten heeft hij Pijnacker-Noord overgenomen van Van der Kraan, die daarmee is verlost van een moeizaam dossier. Hij houdt nog wel moeizame dossiers over, met als moeizaamste waarschijnlijk de toekomstige nieuwe Pijnackerse woonwijk AckersWoude.

Nico Oudhof heeft bedrijfsvoering, ruimtelijke ordening en bouw, beheer van de openbare ruimte en publiekszaken in zijn pakket. Zijn PvdA-collega Leo Suijker heeft zijn takenpakket behouden.

Er is dus een nieuw college aangetreden maar het beleidsprogramma dat CDA, VVD en PvdA met steun van CU/SGP drie jaar terug hebben gemaakt, is niet gewijzigd.

Inhoudelijk zijn de oude collegepartijen het dus eigenlijk niet oneens met elkaar. De samenwerking tussen CDA en PvdA aan de ene kant en de VVD aan de overkant liep de laatste tijd wel wat minder, maar buiten IJsland is dat niet terug te voeren op grote inhoudelijk geschilpunten.

Bij de behandeling van de IJsland-zaak ging het fout. De VVD volgde het kritische rapport en vond dat CDA-wethouder Van der Kraan zijn conclusies moest trekken en moest opstappen. CDA en PvdA vonden dat niet nodig en draaiden de zaak om: VVD, als je geen vertrouwen meer hebt in ‘onze’ wethouder, dan trekken jullie je eigen wethouder maar terug. Tot groot onbegrip bij heel veel inwoners van Pijnacker-Nootdorp: zij begrijpen niet waarom een wethouder die schuldig was blijft zitten terwijl iemand die er niets mee te maken heeft moet aftreden.

De bom barstte op 9 december en het is duidelijk dat beide kampen elkaar daarna niet hebben gezocht. CDA en PvdA gingen meteen met de CU/SGP aan tafel en liet de VVD links liggen. Van lijmen kwam niets en ook de VVD zocht geen toenadering. Pas toen het nieuwe jaar was begonnen, maar toen hadden CDA en PvdA hun zaakjes al helemaal op orde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant