Supersnelrecht rond de jaarwisseling

Actueel 56 keer gelezen

Pijnacker - Het openbaar ministerie (OM) in Den Haag werkt nauw samen met de politie en de gemeente om de jaarwisseling feestelijk te laten verlopen.

Wie zich schuldig maakt aan bijvoorbeeld vernielingen of geweld tegen hulpverleners of andere mensen, kan rekenen op een snelle aanpak. Het OM zal de komende jaarwisseling daarvoor gebruik maken van het supersnelrecht. Dit betekent dat een verdachte die wordt aangehouden binnen drie dagen al voor de rechtbank kan verschijnen. En in de tussentijd blijft de verdachte dan vastzitten. Als de rechter de verdachte veroordeelt, moet deze meteen de door de rechter opgelegde straf uitzitten.

De achterliggende gedachte van het supersnelrecht is een lik-op-stukbeleid om te laten zien dat bepaald gedrag niet wordt getolereerd. Supersnelrecht geldt voor relatief eenvoudige misdrijven die niet al te ingewikkeld zijn te bewijzen, zoals aanhouding op heterdaad. Speciaal voor deze zaken zijn het OM en de rechtbank op 2 januari open.

Huisarrest

Het OM in Den Haag zal, net als vorig jaar, de rechtbank vragen om verdachten van oud en nieuw gerelateerd geweld huisarrest op te leggen met de komende jaarwisseling. Als de rechtbank die wens overneemt, betekent dat voor de verdachte dat hij of zij op 31 december 2009 vanaf 20.00 uur binnen moet blijven tot de volgende ochtend 8.00 uur. Afgelopen jaar legde de rechter dertien keer deze bijzondere straf op.

Uit de krant