Russische raket vloog over Ypenburg

vr 19 dec 2008, 12:13 Actueel

Nootdorp - De bemanning van drie Britse Tornado-straaljagers dacht in november 1990 dat ze ingehaald werd door een vliegende schotel. De piloten vlogen op dat moment over de omgeving van Ypenburg. De Britse onderzoeker Gary Anthony heeft het mysterie ontraadseld.

De bemanning, afkomstig van de voormalige Britse luchtmachtbasis Laarbruch (huidige Airport Niederrhein, net over de Duits-Nederlandse grens) zag volgens Anthony destijds in werkelijkheid een onderdeel van een Russische Proton-raket die gebruikt was voor de lancering van een satelliet. Dat schreef journalist Hans Peeters onlangs in dagblad De Gelderlander.

Bij terugkeer in de atmosfeer verbrandde de raket boven West-Europa op het moment dat de Tornado-piloten net waren opgestegen voor een oefenvlucht in het donker boven Nederland.

De Tornado-piloten werden in de omgeving van Den Haag ingehaald door een onbekend vliegend object, dat voorzien was van vijf tot zes witte en blauwe lichten. Op de radar van vliegbasis Ypenburg werd het unidentified flying object (ufo) echter niet getraceerd.

Groep lichten

De tweekoppige bemanningen van de drie Tornado's zagen een groep lichten passeren die gedurende enkele minuten zichtbaar bleef. De verbaasde piloten wisten het met grote snelheid passerende object echter niet te identificeren. Uit Brits onderzoek is nu dus gebleken dat de vliegers het verbrandende ruimteschroot van de Russische raket moeten hebben waargenomen, maar dat ze het niet als zodanig hebben herkend.

Piloten van ten minste vier passagiersvliegtuigen maakten ook melding van een onbekend vliegend voorwerp. Ook in ons land werd de 'ufo' door veel mensen waargenomen.

Het op spectaculaire wijze verbrandende onderdeel van de Proton-raket was over zuidwest-Frankrijk richting Praag gevlogen. Boven Frankrijk hadden de raketdelen nog een snelheid van circa 20.000 kilometer per uur. Op tachtig kilometer boven de aarde brak de raket in stukken. De verbrandende brokstukken produceerden een fel licht dat over honderden kilometers afstand zichtbaar was. Getuigen zagen een aantal lichtpunten die in een groep langs de hemel bewogen.

De UFO-Werkgroep Nederland heeft de resultaten van de diverse onderzoeken in de Laarbruch-kwestie gebundeld op de website www.ufonet.nl.

Bronnen: Wikipedia, Ufonet.nl, De Gelderlander 4 december 2008.

Ypenburg: van vliegveld tot VINEX locatie

Vliegveld Ypenburg werd in 1936 geopend als terrein voor sportvliegers. Drie jaar later werd Ypenburg in verband met de mobilisatie gevorderd en nam de Koninklijke Luchtmacht (de toenmalige LVA) er zijn intrek. Op 10 mei 1940 werd Ypenburg veroverd door Duitse luchtlandingstroepen met als doel het te gebruiken als Duitse uitvalsbasis voor de gevangenneming van de koningin en de regering en voor het veroveren van het Nederlandse regeringscentrum. Dit mislukte toen de Nederlanders het vliegveld heroverden.

Na 1968 kreeg Ypenburg de indicatie 'slapende basis' die slechts werd gebruikt voor in onderhoud zijnde Nederlandse straaljagers, voor ceremonieel gebruik en door de Koninklijke familie. In 1991 was Ypenburg de eerste Nederlandse vliegbasis die door bezuinigingen werd gesloten. Tegenwoordig staat Ypenburg bekend als de gelijknamige VINEX locatie.

Russian Proton Rocket: Launch of Zvezda July 11, 2000

Uit de krant