“Ik kon wel janken toen ik haar zag”

vr 19 dec 2008, 10:37 Actueel

Pijnacker - Dieren maken een groot onderdeel uit van haar leven. Lonneke, geboren en getogen in Schiedam, maar tegenwoordig woonachtig in Pijnacker, is stapelgek op dieren. In haar appartementje vormt ze dan ook samen met haar hond en kat een hechte familie.

Ondanks alle aandacht die Lonneke aan haar dieren geeft, voelde de inwonende Noorse boskat zich toch een beetje alleen. “Ze lag alleen maar bovenop de krappaal. Boskatten horen in gezelschap te zijn van soortgenootjes”, vertelt ze. Zodoende werd het internet afgezocht naar een nieuw huisgenootje. “Normaal betaal je drie tot vierhonderd euro voor dat soort katten”, weet Lonneke. “Maar op Marktplaats.nl vond ik een prachtig exemplaar voor nog geen tweehonderd euro!”

Bolsward

Met de trein reed ze helemaal naar de gemeente Bolsward in Friesland. Vol verwachting, met de reiskoffer in haar handen, belde ze aan. “Er werd mij verteld dat ze niet meer konden zorgen voor het beestje, omdat de vrouw des huizes allergisch was en zwanger. De kat werd uit de bijkeuken gehaald en op mijn schoot gezet. Ik kon wel janken, maar niet van geluk.” Lonneke zag meteen dat er iets goed mis was met het dier. Toch besloot ze Laila van een wisse dood te redden en nam haar mee naar huis.

Doodziek

Het rapport, dat dierenarts Hogerdoorn de volgende dag maakte, loog er niet om: te mager, slechte conditie, vlooien, schurft en een niet te genezen eiwitallergie. Laila bleef vier dagen ter observatie bij de dierenkliniek. “Inmiddels gaat het iets beter. Ze is gewassen en onderzoekt driftig haar nieuwe onderkomen”, zegt Lonneke. “Een ander probleem is dat ze haar hele leventje speciaal voedsel moet eten vanwege haar eiwitziekte. Al met al lopen de kosten enorm op. Ik zit in de bijstand en kan het bijna niet meer opbrengen. Dus mochten er mensen zijn die mij willen helpen, dan mogen ze mij mailen of bellen.” Lonneke is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 440 585 62 of stuur een mailtje naar lonneke_73@hotmail.com.

Aanklacht

Samen met de Dierenbescherming bekijkt Lonneke nu welke juridische stappen er mogelijk zijn tegen het echtpaar uit Friesland. “Ik heb een foto gestuurd naar de Dierenbescherming en het rapport van de dierenarts. Ik heb de oud-eigenaren zelf ook nog even gebeld, maar die ontkennen alles.”

Uit de krant