Goochelaar Magic Wesley

Actueel 232 keer gelezen

Pijnacker - ‘Goochelaar Magic Wesley voor al uw feesten en partijen’, zo kondigt de 15-jarige Wesley Voshol zich aan op zijn kaartje. En daar is niks mis mee, want ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Wesley zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een nu al gedreven en kunstige goochelaar.

Hij reageerde op een oproep op Telstar Online om bijzondere hobby’s te delen met de lezers. Wij zochten hem op en kwamen onder de indruk.

Wesley herinnert zich nog goed hoe zijn belangstelling voor goochelen is ontstaan. Op zijn zevende mocht hij mee uit eten en zat met grote ogen te kijken toen de ober in het restaurant een doekje liet verdwijnen. “Ik wilde steeds terug naar dat restaurant om te zien hoe de man het deed. Uiteindelijk heeft hij mij zijn geheim onthuld. Dit was het begin en toen ik die eerste truc beheerste, was ik verkocht en verknocht aan de kunst van het goochelen.”

Wesley kreeg een goocheldoos en – geloof het of niet, maar zulke dingen gebeuren - toen hij op vakantie was, was er ook een goochelaar die zijn kunstjes aan kinderen vertoonde. “Ik ging een praatje met hem maken en hij vertelde mij het een en ander. Zo ook dat er speciale goochelwinkels zijn, waar je trucs kunt kopen. Je krijgt er beschrijvingen of zelfs een heel boekwerk bij. Maar niet alles is te koop. Als je Hans Klok heet, wil je niet dat bekend wordt hoe een en ander werkt. Je kunt er rechten aan toekennen”, weet Wesley.

“Ik was toen elf jaar en ik hoef niet uit te leggen waar mijn (zak)geld sindsdien naar toe ging en nòg gaat. Ik ging trucs kopen en veel oefenen, elke dag zo’n twee uur. Ik werd ook lid van een goochelclub in Den Haag, waar je eenmaal per twee weken een hele avond naar toe kunt gaan. Eerst is er een bijeenkomst voor de jeugd en daarna voor de ouderen. Ik blijf bij allebei de clubs. Je leert er trucs van elkaar en hoe je je moet presenteren. Ik ben nu hard aan het oefenen voor de clubcompetitie, die begin volgend jaar gehouden wordt.

Mond-op-mond reclame

Wesley had op zijn twaalfde jaar zijn eerste optreden. Een tante vierde haar verjaardag met ongeveer 40 mensen, waarvoor ze een zaaltje had gehuurd en ik mocht een kindershow geven. Hierna volgden regelmatig optredens tijdens kinderfeestjes en verjaardagen, deels doordat zijn moeder, die kapster is, veel reclame voor hem maakt. Zijn shows zijn vol kindertrucs, voor alle leeftijden en interactief. Kinderen mogen meehelpen, bijvoorbeeld met koekjes bakken. Ze krijgen een echte koksmuts op en mogen meel, etc. in een (tover)pan gooien en na wat onduidelijke handelingen van de meester-kok, of op een simpel knippen met de vingers, zijn opeens de koekjes klaar. Of de kinderen de koekjes ook mogen opeten, vertelt het verhaal niet. Verder werkt hij veel met gekleurde kastjes, waarin allerlei dingen verdwijnen of zich verplaatsen naar een ander kastje. Uiteraard onder grote hilariteit. Een optreden voor kinderen duurt gemiddeld 30 minuten. Daarna kunnen er nog ballonnen gemoduleerd worden om het feest compleet te maken. Bovendien heeft hij al verschillende keren mogen bijdragen aan kinderfeestjes georganiseerd door Batsboem te Pijnacker.

Wesley heeft ook trucs voor volwassenen met balletjes, touwtjes en natuurlijk kaarten. We hebben er een paar mogen aanschouwen en kwamen tot de conclusie dat je niet over goochelen moet praten, maar dat je het moet zien. En dan houdt het praten op, omdat je te verbaasd bent hoe dat nou allemaal kan. Je zit er met je neus bovenop en je snapt er geen hout van. En als professioneel goochelaar geeft Wesley geen krimp als je voorzichtige suggesties doet van het zal wel zus of zo zijn. Klasse!

Illusie

Wesley blijft zich ontwikkelen. Dat is nodig, want zijn doel is van het goochelen zijn beroep te maken. Zo heeft hij onlangs een illusie gekocht en samen met zijn nichtje Leone studeert hij een bijbehorende act in, die steeds verder uitgebouwd en geperfectioneerd wordt. Iedere zaterdagmiddag zijn ze hiermee wel een uurtje of vier in de weer.

Voor meer informatie over optredens bel 015 - 369 73 05 of mail wesleyvoshol@hccnet.nl. Een website is in de maak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant