Nieuwe aanpak politie Delft tegen hennep

Actueel 101 keer gelezen

Delft – Politie Haaglanden zet in de strijd tegen hennepkwekerijen een nieuw middel in. Aan Bureau Delft plakt men na het oprollen van een hennepkwekerij op de woning voortaan van een poster waarop staat vermeld dat er in die woning een hennepkwekerij is opgerold.

Met deze aanpak wil de politie buurtbewoners attenderen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij in hun buurt en op de gevaren die deze kwekerijen met zich meebrengen. Ook moet de poster een afschrikwekkende werking hebben. Bureau Delft is het eerste bureau binnen het Korps Haaglanden dat voor deze aanpak kiest.

Eerste posters al geplakt

Bij een hennepactie op donderdag 22 mei heeft de politie in samenwerking met Eneco en de woningbouwcorporaties Vestia, Vidomes en Woonbron in zes woningen hennepkwekerijen ontmanteld. Het gaat om woningen aan de Lau Mazirelweg, de Crommelinlaan, de Latijns Amerikalaan, de Ternatestraat en de Buitenwatersloot. Op de ramen van al deze zes woningen hangen de nieuwe posters met de tekst; “Weer één opgerold! Vermoedt u een hennepkwekerij bij u in de buurt? Bel (anoniem) 0800-7000”. In totaal zijn acht verdachten aangehouden en de politie verwacht dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Gevaarlijke situaties aangetroffen

Bij de hennepactie werden in totaal tweeduizend hennepplanten aangetroffen en vernietigd. Bij alle woningen bleek dat er stroom werd gestolen en dat de installaties dusdanig slecht waren aangelegd, dat er een grote kans op brand was. Alle woningen zijn afgesloten van gas en licht. De woningbouwcorporaties zullen bij alle betreffende panden een uitzettingsprocedure starten.

Brieven in Den Haag

Samen met de gemeente Den Haag werkt het Korps Haaglanden nauw samen en is de Haagse hennepaanpak geformuleerd. Met de bij de hennepaanpak behorende campagne wil Den Haag de inwoners bewust maken van de gevaren die hennepkwekerijen met zich mee brengen voor de woonomgeving. Als onderdeel van de publiciteitscampagne geeft de gemeente en de corporaties omwonenden van een pand waarin een hennepkwekerij is ontmanteld met een informatiebrief. Deze brief bevat informatie over de aanpak van hennepteelt en de wijze waarop een verdacht pand kan worden gemeld.

Anonieme tips

De politie kwam de hennepkwekerijen op het spoor na anonieme tips. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant